Рунически надписи в „Света София“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Damiansky (беседа | приноси)
Създадена чрез превод на страницата „Рунические надписи в соборе Святой Софии
 
(Няма разлика)

Версия от 08:39, 11 декември 2019

Външен изглед на Света София, 2004 г.

Рунически надписи в Света София - са надписи, направени от скандинавски руни върху мраморните парапети на Света София в Истанбул . Вероятно са били надраскани от войници от варягската охрана на императора на Византия през Средновековието по време на дългите богослужения.

Надпис на Халфдан

Първият от руническите надписи е открит през 1964 г. на парапета на горния етаж на южната галерия . Надписът е толкова изтрит, че можете да прочетете само “(-) алфтан” - фрагмент от древното норвежко име Халвдан . Не е възможно е да се прочете останалата част от надписа.

Втори надпис

Вторият надпис е открит от Фолке Хьогберг на шведски: Folke Högberg от Упсала в 1975 в ниша в западната част на същата галерия, където е намерен първия надпис по-рано. Доклад за откритието е изпратен до Департамента за руни. на шведски: Runverket в Стокхолм през 1984 г., но остава непубликуван. След това археологът Матс Г. Ларсон ( на английски: Mats G. Larsson ) отново открива руните през 1988 г. и публикува информация за откритието . Той прочита надписа като «ari: k» и го инерпретира като "Ари го н(аписа)". Поради несигурността на тълкуването, надписът не е регистриран в периодическото издание на норвежки: Nytt om runer № 4 от 1989 г. .

Хьогберг предложи през 1975 г. руните да се четат различно от предложените от Ларсон. През 1997 той бе подкрепен и от Свен Индрелид на норвежки: Svein Indrelid професор по археология от университета в Берген . И двамата смятат, че надписа е "Арни", тоест мъжкото име Арни и това е целият надпис, а не част от някакъв израз.

Находка от 2009 г.

През 2009 г. при търсене на надписи на кирилица в катедралата Ю. А. Артамонов и А. А. Гиппис намериха на втория етаж на северната галерия в източната стена, на перваза на прозорец рунически надпис:

arinbarþr rast runar þasi
Аринбард издяла тези руни

През 2011 г. надписът е инспектиран от Д. А. Мелникова , която нанесе корекции на предишното откритие, извършено от Ю. А. Артамонов и твърди, че надписа датира от втората половина на XI или XII в .

Професор Индрелид направи копия на пет възможни рунически надписа на парапета и ги прехвърли в Норвежкия рунически архив през 1997 г. Има вероятност в катедралата да има и други рунически надписи, които не са изледвани.

бележки

препратки