Рене Русо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рене Русо
Rene Russo
американска актриса
Рене Русо (2011)
Рене Русо (2011)

Родена

Националност САЩ
Работилаактриса
Актьорска кариера
Активност1987–днес
Семейство
СъпругДан Гилрой
(1992-днес)
Деца1

Уебсайт
Рене Русо в Общомедия

Рене Русо (на английски: Rene Russo) е американска актриса и модел. [1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Рене Русо е родена на 17 февруари 1954 г. в Бърбанк, Калифорния. Дъщеря е на работничка и барманка и на автомобилен техник и скулптор. Когато е на две години, баща ѝ Нино Русо, напуска семейството и тя израства заедно със сестра си Тони и майка си Шърли.

До 10 клас Рене е учила в гимназия Бъроуз. След 10 клас напуска гимназията, поради липса на финансови средства, и започва временни почасови работи. Сред дейностите, които е практикувала, са: продавачка на напитки в киносалон, хостеса в ресторант, продавачка в магазин в Дисниленд и във фабрика за очила.

През 1972 г., когато Русо е на 17 г., бива забелязана от Джон Кросби – мениджър на International Creative Management. Той я насърчава да стане модел и няколко месеца по-късно подписва договор с модна агенция Форд. Рене става един от топ моделите на САЩ през 1970-те и началото на 1980-те години. Снима се на редица корици на списания, сред които са Вог, Космополитън и Мадмоазел, както и в телевизионни реклами на парфюми и козметика.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

До 30-годишнината си Рене Русо е финансово обезпечена. Интересът към нея като модел намалява, поради което се оттегля от шоу бизнеса за известно време и се насочва към изучаването на християнска теология и литература. Записва се на актьорско майсторство и започва да участва в малки театрални постановки в регионални театри в Лос Анджелис и на други места в Калифорния.

Телевизионният дебют на Русо е през 1987 г. в сериала „Sable“, който е базиран на комикс книга. Прави филмовия си дебют през 1989 г., в комедията „Основна лига“, написана и режисирана от Дейвид Уорд. През 1990 г. играе поддържаща роля в комедийния филм „Пратеник на съдбата“, а през 1991 г. има водеща роля във филма „Едно добро ченге“, където си партнира с Майкъл Кийтън. По-късно участва в „Freejack“ – филм, получил негативни отзиви от критиците. Въпреки негативните отзиви, тя е номинирана за награда за най-добра поддържаща женска роля.

През 1992 г. постига огромен успех с ролята си на детектив Лорна Коул в „Смъртоносно оръжие 3“. През 1993 г. участва в трилър филма „Под прицел“, където си партнира с Клинт Истууд. През 1995 г. участва във филма „Зараза" и „Игра на пари", режисиран от Бари Зоненфелд. През 1996 г. играе в романтичната комедия „Тенекиена купа“ заедно с Кевин Костнър и във филма „Откуп“, режисиран от Рон Хауърд, където си партнира с Мел Гибсън. Вторият филм, получил негативни отзиви от критиците, в които участие е взела Рене Русо е „Бъди". През 1998 г. участва във филма „Смъртоносно оръжие 4“, който е последен от поредицата. През 1999 г. играе заедно с Пиърс Броснан във филма „Аферата Томас Краун“, режисиран от Джон Мактиърнън. През 2002 г. Русо се появява в комедийния филм „Големи неприятности“. По-рано през същата година участва заедно с Робърт де Ниро в „Шоуто започва“. През 2005 г. тя продуцира и участва във филма „Хазарт“, заедно с Ал Пачино и Матю Макконъхи. Същата година се снима с Денис Куейд в „Твоите, моите, нашите“. След 6-годишна почивка, през 2011 г. се снима в „Тор:Богът на гръмотевиците", а през 2013 г. в „Тор: Светът на мрака". През 2015 г. се снима в „Лешояда“ – филм, написан и режисиран от съпруга ѝ Дан Гилроу. През същата година си партнира с Робърт Де Ниро в „Обратно в играта“.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 1992 г. Рене Русо сключва брак със сценариста Дан Гилрой. Имат дъщеря – Роуз, родена през 1993 г. Живеят в Брентууд, Лос Анжелис, Калифорния.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Кино[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля режисьор
1989 Висша бейзболна лига Major League Лин Уелс Дейвид Уорд
1990 Пратеник на съдбата Mr. Destiny Синди Джо Бъмпърс / Бъроус Джеймс Ор
1991 Едно добро ченге One Good Cop Рита Люис Хейууд Гулд
1992 Беглеца Freejack Джули Редлънд Джеф Мърфи
1992 Смъртоносно оръжие 3 Lethal Weapon 3 Лорна Коул Ричард Донър
1993 Под прицел In the Line of Fire Лили Рейнис Волфганг Петерсен
1994 Висша бейзболна лига 2 Major League II Лин Уелс Дейвид Уорд
1995 Зараза Outbreak Роби Кеуф Волфганг Петерсен
1995 Игра на пари Get Shorty Карън Флорес Бари Зоненфелд
1996 Тенекиена купа Tin Cup Д-р Моли Гризуолд Рон Шелтън
1996 Откуп Ransom Кейт Мълън Рон Хауърд
1997 Бъди Buddy Гертруд (Труди) Линц Керълайн Томпсън
1998 Смъртоносно оръжие 4 Lethal Weapon 4 Лорна Коул Ричард Донър
1999 Аферата Томас Краун The Thomas Crown Affair Катрин Банинг Джон Мактиърнън
2000 Приключенията на Роки и Булуинкъл The Adventures of Rocky and Bullwinkle Наташа Фатале Дес МакАнуф
2002 Шоуто започва Showtime Чейз Рензи Том Дей
2002 Големи неприятности Big Trouble Анна Херк Бари Зоненфелд
2005 Хазарт Two for the Money Тони Абрамс Ди Джей Карузо
2005 Твоите, моите и нашите Yours, Mine and Ours Хелън Норт Раджа Госнел
2011 Тор: Богът на гръмотевиците Thor Фрига Кенет Брана
2013 Тор: Светът на мрака Thor: The Dark World Фрига Алън Тейлър
2014 Лешояда Nightcrawler Нина Ромина Дан Гилрой
2015 Франк и Синдни Thor: The Dark World Синдни Джи.Джей. Ичтернкамп
2015 Обратно в играта The Intern Фиона Нанси Майърс
2017 Просто да започнем Just Getting Startedn Сузи Рон Шелтън
2019 Кадифена резачка Velvet Buzzsaw Родора Хейз Дан Гилрой
2019 Отмъстителите: Краят Avengers: Endgame Фрига Антъни Русо, Джо Русо

Телевизия[редактиране | редактиране на кода]

година филм оригинално заглавие роля режисьор
1987 – 1988 Sadle Идън Кендел екип

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rene Russo в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​