Уинипегосис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Уинипегосис
52.5° с. ш. -100° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинция Манитоба
Координати52°30′ с. ш. 100°00′ з. д. / 52.5° с. ш. 100° з. д.
ПритоциРед Дир, Суон, Ууди
Оттокрека Уотърхен в езерото Манитоба
Дължина245 km
Ширина51 km
Площ5374 km2
Надм. височина254 m
Водосб. басейн49 8 25 km2
Населени местаУинипегосис, Кемпервил, Дък Бей
Уинипегосис в Общомедия

Езерото Уинипегосис (на английски: Lake Winnipegosis) е 2-рото по големина езеро в провинция Манитоба. Площта му заедно с островите в него е 5374 км2[1], която му отрежда 12-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 5164 км2[1]. Надморската височина на водата е 254 м[1].

Езерото се намира в западната част на провинцията, на 30 км западно от езерото Уинипег. Езерото Уинипегосис има дължина от север на юг 245 км и максималната му ширина е 51 км. Средна дълбочина 12 м, а максимална – 18 м. От ноември до април, началото на май Уинипегосис е покрито с дебела ледена кора.

За разлика от повечето канадски езера, които са със силно разчленена брегова линия, бреговете на Уинипегосис са сравнително слабо разчленени. Най-големият залив, Доусън, се намира в северозападната част на езерото, а по-големите острови са Брич, Спърс, Чанъл, Гранд и др. с обща площ от 210 км2).

Площта на водосборния му басейн е 49 825 km2, като в езерото се вливат множество реки – Ред Дир, Суон, Ууди и др, но изтича само една – река Уотърхен, вливаща се в езерото Манитоба.

Бреговете на езерото са слабо заселени, като има само няколко малки селища (Уинипегосис, Кемпервил, Дък Бей и др.), но като цяло бреговете му са безлюдни.

Езерото е открито през 1739 г.[2] от френските братя, трапери и търговци на кожи Луи-Жозеф (1717-1761) и Пиер (1714-1755), синове на известния по това време френски изследовател на Северна Америка Пиер Готие Варен дьо ла Верандри. Те не назовават новооткритото езеро с френско име, а запазват местното му индианско име, което означава „малки мътни води“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Atlas of Canada. List of Lakess
  2. Магидович, И. П., История открытия и исследования Северной Америки, М., 1962, стр. 202.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lake Winnipegosis в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​