Тойхусмусел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тойхусмусел
Tøjhusmuseet
Музеи в Дания
МестоположениеКопенхаген
ТематикаОръжия
Основан1928 г.
Сайтnatmus.dk/museer-og-slotte/krigsmuseet/
55.6743° с. ш. 12.5802° и. д.
Тойхусмусел в Общомедия

Тойхусмусел (на датски: Tøjhusmuseet) е музей на военната история и гербове, разположен на Стотсхолмен в централен Копенхаген, Дания.

Помещава се в сградата на арсенала на Кристиан IV Датски, от където взима и името си.

История[редактиране | редактиране на кода]

Статуята на лъв пред Тойхус, на площад Сьортен Киекегардс

Тойхусет е построен в периода 1593 – 1604 г., като арсенал, част от новото военно пристанище, построено от Кристиан IV. Сградата е с дължина 163 м. разположен по централния пристанищен басейн. Сградата се използва за арсенал до 19 век, но още през 1680 г. в нея са изложени исторически колекции. През 1880 г. сградата изчерпва капацитета си и нова сграда със същата функция е построена в квартал Исланд Бруге. През 1926 г. е създаден настоящият музей в сградата.

Пред Тойхус, с лице към пристанището, е разположена статуя на лъв (Isted Lion), която е заимствана от Германия през 1945 г. след втората световна война.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Колекцията от оръжия в музея е една от най-обширните в света. [1] В нея се съдържат повече от 8000 саби, пистолети, протектори, картечници и други оръжия и военни атрибути са представени в голямата галерия. В галерията за оръдия са представени повече от 300 оръдия от периода от 16 век до днешни дни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tøjhusmuseet // MIK. Архивиран от оригинала на 2009-04-29. Посетен на 30 април 2009.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Tøjhus Museum в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​