Учимура Канцо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Учимура Канцо
内村 鑑三
Учимура Канцо през 1938 г.
Учимура Канцо през 1938 г.
Роден26 март 1861 г.
Починал28 март 1930 г. (69 г.)
Токио, Япония
Професияписател, пацифист
християнин-евангелист
Националност Япония
Активен период1894 – 1908
Жанрлитература
публицистика
Дебютни творбиTokyo Zasshi вестник 1890
Seisho no Kenkyu сп. 1890
Известни творби„Japan and the Japanese“
„How I became a Christian“

Повлиял на
Подпис
Учимура Канцо
内村 鑑三
в Общомедия
Учимура Канцо (в средата) с Накада Юци (вляво) и Кимура Сеймату (вдясно)
Паметнага плоча на Учимура Канцо

Учимура Канцо (на японски: 内村 鑑三; на английски: Uchimura Kanzo) е японски писател на произведения в жанра публицистика, смятан за най-известната японска пацифистка личност от преди Втората световна война. Той е християнин-евангелист и основател на християнското духовно движение (Mukyokai) в Япония.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Учимура Канцо е роден в Токио и се изявява като талантливо дете още в най-ранната си възраст, започвайки да изучава английски език на 11-годишна възраст. През 1877 г. той е приет в селскостопанския колеж „Sapporo“ (Hokkaido University), където основният език на обучение е английският. При пристигането си в колежа Учимура Канцо се запознава с Уилям С. Кларк, учител, който преподава селскостопански технологии, но е и християнски мисионер. Той представял своите възгледи на учениците си в християнската вяра чрез организиране на библейски часове. Така всички негови ученици прегърнали идеята за „Завета на вярващите в Исус“, като се ангажирали да продължат да изучават Библията и да правят всичко възможно, за да живеят морален християнски живот. Учителят Уилям С. Кларк се завръща в Съединените щати след една година, но Учимура Канцо усеща неговото влияние в малката група на завета, оставена зад гърба му.

Под силния натиск от неговите връстници той получава своето кръщение на методистки мисионер още в първата си година в колежа „Sapporo“ (Hokkaido University) на 16-годишна възраст през 1878 година. Неудовлетворението от мисионерската църква обаче кара Учимура Канцо и неговите японски поддръжници да създадат независима църква в „Sapporo“. Това негово новаторско начинание се оказва предшественик на християнското движението „Nonchurch Movement“. Чрез преподаването и примера на Уилям С. Кларк тази малка групичка от неговите последователи се надяват, че биха могли да практикуват и да живеят автентичен живот във вяра, без да зависят от религиозни институции или от професионалното духовенство.

Литературна биография[редактиране | редактиране на кода]

Учимура Канцо заминава за Съединените щати след кратък и нещастен първи брак през 1884 година. След пристигането си в Пенсилвания той се запознава и сприятелява с Уестър Морис и съпругата му, които му е помагат да си намери работа в „Elwyn Institutes“. След осем месеца на стресиращата за него работа в „Elwyn Institutes“ Учимура Канцо подава оставка и заминава за Нова Англия, като се установява в Amherst College през септември 1885 г. Юлиус Хаули Сейли, който е президент на „Amherst College“, става негов духовен наставник и го насърчава да присъства на Хартфордската теологична семинария (Hartford Theological Seminary).

След завършването на втората си бакалавърска степен в университета „Amherst College“, той се записва в семинарията в Хартфорд, но се отказва след само един семестър, разочарован от богословското образование. Учимура Канцо се завръща в Япония през 1888 година и работи като учител, но е уволнен заради безкомпромисната си позиция спрямо властите и чуждестранните мисионерски органи, контролиращи училищата. Този факт става известен след негов инцидентен отказ да се поклони на портрета на император „Meiji“ по време на официална церемония, проведена в Токийския имперски университет.

Осъзнавайки, че религиозните му убеждения са несъвместими с преподавателска кариера, той се обръща към писането и става старши редактор на популярния вестник „Yorozu Chōhō“. Славата на Учимура Канцо като популярен писател достига своя апогей, когато той пише серия от остри критики срещу индустриалният концерн „Ichibei Furukawa“ по време на един от първите случаи на индустриално замърсяване в Япония, засягаща мина „Ashuru Copper Mine“ на „Ichibei Furukawa“.

Кариерата на Учимура Канцо като журналист също бива възпрепятствана благодарение на неговите опозиционни пацифистки възгледи. До голяма степен това е в резултат на явен конфликт в колоните на вестниците с редакционните мнения на официалния печат относно руско-японската война. Той започва да издава и да продава собственото си месечно списание „Tokyo Zasshi“, а по-късно и „Seisho no Kenkyu“, беседвайки с много хора в центъра на Токио в лекции, основани на Библията. Не след дълго, след като Учимура Канцо основава християнското духовно движение (Mukyokai), той привлича много ученици в Токио, които по-късно стават влиятелни фигури в академията, индустрията и литературата.

Неговите „пророчески“ възгледи за религията, науката, политиката и социалните въпроси стават влиятелни отвъд малката му група последователи. Литературните му публикации на английски език „Japan and the Japanese“ (1894) и „How I became a Christian“ (1895) отразяват неговата борба за развитие на японската форма на християнство. До края на живота си Учимура Канцо става известен в цял свят, а литературните му произведения, издадени на английски език, са преведени на много други езици. След смъртта репутацията на Учимура Канцо нараства неимоверно, обуславяно от болшинството негови последователи, които успяват да произведат огромно количество литература. [1][2]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • „Japan and the Japanese“ – от Учимура Канцо. Редакция „Adamant Media Corporation“, 2005. ISBN 0-543-85116-8.
  • „Japan and the Japanese“ – от Учимура Канцо. Редакция „British Library“, 2011. ISBN 978-1-241-18626-5.
  • „How I became a Christian out of my diary“ – от Учимура Канцо. Редакция „United Kingdom – Dodo Press“, 2009. ISBN 978-1-4297-7881-7.
  • „The Diary of a Japanese Convert“ – от Учимура Канцо. Редакция „Cornell University Library“, 2009. ISBN 978-1-4099-6172-7.
  • „The Diary of a Japanese Convert с предговор от T.S.Wentworth“ – от Учимура Канцо. Редакция „Primary Sources, Historical Collections“, 2011. ISBN 978-1-241-07858-4.
  • „The Diary of a Japanese Convert“ – от Учимура Канцо. Редакция „Ulan Press“, 2012. ISBN ASIN B009UCKH52.
  • „Representative Men of Japan“ – от Учимура Канцо. Редакция „Nabu Press“, 2011. ISBN 978-1-246-88464-7.
  • „Representative Men of Japan“ – от Учимура Канцо. Редакция „Forgotten Books“, 2012. ISBN ASIN B008XBO7XY.
  • „Representative Men of Japan“ – от Учимура Канцо. Редакция „Ulan Press“, 2012. ISBN ASIN B00AWGT7U6.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) „Uchimura and the Bible in Japan“ от Michael Lieb, Emma Mason и Jonathan Roberts. History of the BibleOxford University Press, Редакция „The Oxford Handbook of the Reception History of the Bible“, Atsuhiro Asano, 2011. ISBN 978-0-19-920454-0. с. 323 – 339.}} 
  2. ((en)) „Japan's Modern Prophet Uchimura Kanzo, 1861 – 1930“/Asian Religions and Society Series. University of British Columbia Press, Редакция „The Oxford Handbook of the Reception History of the Bible“, John F. Howes, 2006. ISBN 0-7748-1146-3.}} 
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Uchimura Kanzo в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​