Направо към съдържанието

Хан Юн ФК

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хан Юн
航源足球俱樂部
Hang Yuan FC
Основан2012
ДържаваРепублика Китай
СтадионФутболно игрище на Фу Йен Юнивърсити“, Ню Тайпе
Капацитет5 000
Старши треньор Чиу Юи-вен
ПървенствоТайванска Премиер лига
20224-то
Екипи и цветове
Домакин
Гост

Хан Юн ФК (на китайски: 航源足球俱樂部); (на английски: Hang Yuan FC) е тайвански футболен клуб от град Ню Тайпе.[1]

Състезават се във висшата лига на Тайван. Мачовете си играят на „Футболно игрище на Фу Йен Юнивърсити“, Ню Тайпе с капацитет 5 000 зрители.

История[редактиране | редактиране на кода]

Интерсити футболна лига Клубът се сформира през 2012 година като Развитие на въздушните източници ФК и за първи път влиза в Междуградската футболна лига през 2013. През 2013 г. клубът завършва на 7-о място от 8 отбора, като събира само 7 точки. Въпреки че спечелва квалификационния турнир за следващия сезон, той отново завършва със същите точки през следващия сезон, макар и на по-високо стъпало 6-о място.

Тайванска Премиър лига Запади обновената от 2017 година Висша лига по футбол в Тайван, „Развитие на въздушните източници ФК“ сменят името си на Хан Юн ФК и се включват в помощта на католическия университет Фу Йен за подобряване на стандарта на екипа. Хан Юн ФК завършват на 4-то място в предварителната фаза. Този финал им позволява да се състезават в плейофа за 3-то място срещу „Хасус ТСУ“, когото отстранява и завършва на 3-то място.

Поради неуспехите на „Тайпауър“ и „Татунг“ да получат лицензи от АФК, „Хан Юн“ получава мястото на Тайван в групите за 2018 за Купата на АФК, първият клуб от страната, който прави това. Подписвайки с международния полузащитник от Хаити и бившия футболен халф Жан-Марк Александър, отборът влезе в група с „Бенфика де Макао“ и севернокорейските клубове „25 април Спортен клуб“ и „Хвебул“. Победата с 3:2 на „Бенфика де Макао“ е последвано от бърза загуба с 5:1 от „25 април“.

Предишни имена[редактиране | редактиране на кода]

Години Име
2012 – 2017 „Развитие на въздушните източници ФК“
Air Source Development
От 2017 г. „Хан Юн ФК“
Hang Yuan FC

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. в-к „Меридиан Мач“, 14.04.2020, „Има ли футболът почва в Тайван?“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]