Хенри Хънтингтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хенри Едуардс Хънтингтън
Henry Edwards Huntington
американски железопътен магнат и колекционер
Роден
Починал
23 май 1927 г. (77 г.)
ПогребанСан Марино, САЩ

Националностамериканец
Семейство
Подпис
Хенри Едуардс Хънтингтън в Общомедия

Хенри Едуардс Хънтингтън (на английски: Henry Edwards Huntington; 27 февруари 1850 – 23 май 1927) е американски железопътен магнат и колекционер на предмети на изкуството и редки книги.

Живее в Лос Анджелис и допринася за развитието на града в края на ХІХ и началото на ХХ век. Собственик е на Pacific Electric Railway – най-голямата трамвайна транспортна система през 1920-те години – и на значителни поземлени имоти.

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

Хънтингтън е оставил значително наследство, сред което библиотеката Хънтингтън с художествена галерия и ботаническа градина (на английски: Huntington Library, Art Collections and Botanical Gardens) на територията на бившата му резиденция в Сан Марино, в близост до Пасадена. Други дарения за Калифорния включват градовете Хънтингтън Бийч и Хънтингтън Парк, както и езерото Хънтингтън.

На територията на голям Лос Анджелис – това са болницата Хънтингтън в Пасадена, средно училище Хенри Хънтингтън в Сан Марино, и булевард Huntington drive, който води на изток от центъра на Лос Анджелис. Неговата добре поддържана централна алея е била преди време трасе на Северната линия на Pacific Electric.

Градският парк в Ривърсайд в планината Рубиду първоначално е бил наречен Хънтингтън Парк, а пътят до върха е Huntington drive.[1] Но след като наследниците на Франк Милър даряват имота на града, паркът е преименуван на Франк А. Милър Рубиду Мемориален парк, а пътят става Mount Rubidoux Drive. През 1907 г. е поставена мемориална плака за Хънтигтън на голям камък, известен като Хънтингтън рок.[2] като признание за неговия принос в развитието на планините Рубиду, а след смъртта на Хънтингтън в северната част на хълма е поставена втора плоча на място, наречено Хънтингтън храм.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brown, page 478.
  2. Hutchings, page 12 (unnumbered).
  3. Wenzel, Anecdotes ..., page 130.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Henry E. Hungtinton // The Electronic Railway Historical Association of Southern California. Посетен на 26 септември 2017. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Henry E. Huntington в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​