Направо към съдържанието

Хешам Кандил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хешам Кандил
египетски политик
25 януари 2013 г.
Роден

Религияислям
Учил вКаирски университет
Севернокаролински щатски университет
Политика
Партиянезависим
Семейство
Деца5
Хешам Кандил в Общомедия

Хешам Мохамед Кандил (или Хишам Кандил) (р. 17 септември 1962 г.) е министър-председател на Египет. (назначен от президента Мохамед Морси на 24 юли 2012 г.) и министър на водните ресурси и напояването от 2011 до 2012 г.

Според „Ройтерс“ Кандил е политически независим и работи в администрацията на Морси, но не е публично разглеждано назначението му за министър-председател. Кандил е най-младият министър-председател на Египет от встъпването в длъжност на Гамал Абдел Насър през 1954 г.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Кандил завършва бакалавърска степен по инженерство през 1984 г. в Университета в Кайро. След това получава магистърска степен по напояване и дренажно инженерство през 1988 г. в Университета в Юта. Завършва докторантура по биологична и селскостопанска техника през 1993 г. в Университета в Северна Каролина.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

След дипломирането си през 1985 г. Кандил се присъединява към египетската държавна служба на водите. От 1999 г. до 2005 г. той служи като офис директор в администрацията на министъра на водните ресурси. Кандил има още няколко позиции. Участва в инициативата на басейна на река Нил и наблюдаващ член на отношенията Египет-Судан относно Нил. Изпълнява и длъжността началник на водните ресурси. Връща се в Египет след революцията, за да помогне с изграждането на новата държава. През 2011 г. е назначен за министър на водните ресурси.

Министър-председател на Египет[редактиране | редактиране на кода]

На 24 юли 2012 г. е определен от Мохамед Морси за министър-председател на Египет. Назначението му се определя като неочаквано от арабските медии, включително и от The Majalla. На 2 август 2012 г. встъпва в длъжност като министър-председател на Арабската република Египет. Формира техническо контролирано правителство с няколко политически партии.

Кабинетът на Хешам Кандил е представен на 2 август 2012 г. Кандил е назначен от президента Мохамед Морси след оставката на премиера Кемал Ганзоури. Кабинетът включва 35 министри и е съставен от три партии: ислямистката Партия на свободата и справедливостта (FJP), умерено ислямистката Уасат и салафистката Партия на Възраждането. На 5 януари 2013 г. 10 министри биват сменени, което води до увеличаване на броя министри от Партия на свободата и справедливостта. По-конкретно министрите от тази партия стават 8 след промените. На 7 май 2013 г. отново 9 министри са сменени, което увеличава броя на министрите от Партията на свободата и справедливостта на 12 от общо 35.

На 6 юли 2013 г. постът министър-председател на Египет се поема от Мохамед ел-Барадей.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Кандил е женен и има пет дъщери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Политически длъжности
Предшестван от Хюсеин Ехсан Ал-Атфи Министър на водните ресурси и напояването 2011-2012 Наследен от Мохамед Бахаа Елдин
Предшестван от Камал Ганзоури Министър-председател на Египет 2012-2013 Наследен от Мохамед ЕлБарадей