Хузум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хузум
Husum
— град —
Знаме
      
Герб
Пристанището на Хузум
Пристанището на Хузум
Страна Германия
ПровинцияШлезвиг-Холщайн
ОкръгСеверна Фризия
Площ25,8 km²[1]
Надм. височина14 m
Население22 076 души (2011)
Пощенски код25813
МПС кодNF
Официален сайтwww.husum.de
Хузум в Общомедия

Хузум (на немски: Husum, на фризийски Hüsem) е град в Северна Германия, провинция Шлезвиг-Холщайн. Разположен е на брега на Северно море, а населението му е около 21 000 души (2002). Намира се на 82 km западно от Кил, 139 km северозападно от Хамбург и 43 km югозападно от Фленсбург.

Хузум се споменава за пръв път през 1252, когато там се намира датската крепост Хузумбро, в която е убит крал Абел. Както повечето градове по крайбрежието на Северно море, Хузум често е засяган от приливи, предизвиквани от бури. През 1362 катастрофален прилив наводнява града и откопава значителни земни маси, като го превръща в морско пристанище. До този момент градът не е разположен на морския бряг.

От 1689 до 1697 органист в Хузум е Николаус Брунс, оказал силно влияние върху Йохан Себастиан Бах. През 19 век градът става известен като родното място на писателя Теодор Щорм, създал фразата „сивият град на морето“. Днес Хузум е туристически център и врата към Северните Фризийски острови.

Личности родени в Хузум[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Husum, Germany в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2018 (4. Quartal) // Федерална статистическа служба. Архивиран от оригинала на 10 март 2019 г. Посетен на 10 март 2019 г.