Амалия Матерна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Амалия Матерна
австрийска оперна певица
Родена
Починала
18 януари 1918 г. (73 г.)
ПогребанаВиена, Австрия
Музикална кариера
Стилопера
Инструментивокал
Глассопран
Активностот 1864 г.
Амалия Матерна в Общомедия

Амалия Матерна (на немски: Amalie Materna), по-късно Амалия Фридрих Матерна (на немски: Amalie Friedrich-Materna) е австрийска оперна певица сопрано.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 10 юли 1844 г. в Санкт Георген ан дер Щифинг, Австрийска империя. През 1865 г. дебютира на сцената в театър „Талия“ в Грац. Омъжва се за артиста Карл Фридрих. Заедно с него пее оперети в покрайнините на Виена, а също така и в Карлтеатър в столицата. През 1869 г. прави своят дебют в Виенската държавна опера в ролята на Селика в операта „Африканката“ от Джакомо Майербер. В следващите 25 години става редовен изпълнител в Кралския двор. През 1874 г. участва в първото представяне на операта „Аида“ от Джузепе Верди във Виена с ролята на Амнерис. На 10 март 1875 г. изпълнява главната роля в операта „Савската царица“ от Карл Голдмарк.

Матерна е възхитена от изпълнението на творбите на Рихард Вагнер. Изпълнява ролята на Брюнхилда в първия пълен цикъл от „Пръстенът на нибелунга“ на премиерата му в Байройт през 1876 г. Участва и в първите спектакли във Виена на операта „Валкирия“ през 1877 г. и „Зигфрид“ през 1878 г. В 1882 г. пресъздава ролята на Кундри в операта „Парсифал“ в Байройт. В периода до 1891 г. играе тази роля всяка година на оперния фестивал в града.

През 1884 г. Матерна обикаля Съединените щати с Херман Винкелман и Емил Скария. На 5 януари 1885 г. прави своят дебют с ролята на Елизабет в операта „Танхойзер“ в Метрополитън опера, Ню Йорк. Пресъздава образите на Валентин в операта „Хугеноти“ от Джакомо Майербер, Рейчъл в операта „Еврейка“ от Фромантал Халеви и Брюнхилда в операта „Валкирия“ от Рихард Вагнер.

В края на 1885 г. се завръща във Виена, където в продължение на девет години играе множество роли. Последното ѝ участие е на 31 декември 1894 г. След оттеглянето си от сцената преподава оперно пеене във Виена. Последната ѝ публична изява е през 1913 г., когато изпълнява ролята на Кундри в спектакъл в по повод 100-годишнината от рождението на Рихард Вагнер.

Умира на 18 януари 1918 г. във Виена, Австро-Унгария.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]