Анри дьо Гиз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анри дьо Гиз
Анри дьо Гиз

Анри I дьо Гиз (на френски Henri Ier de Guise) е френски благородник (род. на 31 декември 1549 - убит по заповед на крал Анри III на 23 декември 1588). С раждането си получава титлата принц дьо Жоанвил, а от 1563 г. е херцог дьо Гиз и пер на Франция. Влиятелна политическа фигура, ръководител на Католическата лига по време на религиозните войни във Франция и един от организаторите на Вартоломеевата нощ. Известен остава и с прозвището си Белязаният заради получен белег на лицето при едно от многобройните сражения, които води срещу протестантите.

Анри дьо Гиз е най-големият син на Франсоа дьо Гиз, убит през 1563 г. от протестантски благородник, и на Ан д`Ест. След смъртта на баща си е поставен под настойничеството на чичо си кардинал Шарл дьо Лорен, който се заема с неговото образование и го подтиква да пътува из Европа. През 1565 г. се сражава в Унгария срещу турците. След като се връща във Франция, вече пълнолетен, участва във втората и третата религиозни войни на страната на католиците и се отличава в битките при Жарнак (13 март 1569) и Монконтур (3 октомври 1569).

През 1570 г. Анри дьо Гиз прави постъпки да се ожени за Маргарита Валоа, което би го направило и претендент за кралската корона, но Катерина Медичи се противопоставя на този брак и на 4 октомври 1570 г. Анри се жени за графиня Катрин дьо Клев.

След Вартоломеевата нощ Анри дьо Гиз продължава да развива активна дейност срещу протестантите и по време на осмата религиозна война разбива последователно войските им при Вимори (26 октомври 1587) и Оно (24 ноември 1587). Тези победи му спечелват с нарочен кралски указ от 15 юли 1588 г. званието генерал-лейтенант на кралската армия.

Въпреки това само четири месеца по-късно (на 23 декември 1588) също по изричната заповед на крал Анри III, който вижда в него силна заплаха за трона си, Анри дьо Гиз е екзекутиран в собствената си стая, тялото му изгорено и прахта му хвърлена в Сена. Същият ден са арестувани синът му Шарл и брат му кардинал Луи дьо Гиз като последният е екзекутиран на следващия ден в кралския затвор.