Анри I (Навара)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анри І
Герб на Анри

Анри І Наварски, (Eнрике) Дебелият (фр. Henri le Gros; исп. Enrique el Gordo; ок. 1244 — 22 юли 1274, Памплона) — граф Шампан и Бри (Анри III), крал на Навара (като Енрике I Дебелия от 1270 година).

В 1269 година той се жени за Бланш д’Артоа (1248 — 2 май 1302), дъщеря на Робер I, граф Артоа и Матилда Брабантска (1224 — 1288), дъщеря на брабантския херцог Хенрих II. Бланш е племенница на Луи IX Свети, крал на Франция. Така той се оказва обкръжен от французи в международната политика. Неговото въздигане на престола съвпада с такъв икономически подем на Навара, който не се е случвал на Пиренеите. Но според Парижкия договор от 1259 година англичаните получават права над Гаскон, което фактически отрязва достъпа до океана на Навара (от тогава Франция е съюзник на Навара, а не на Англия).

Деца и наследство[редактиране | edit source]

Младият Тибо /единствен син на Анри/, пада при нещастен случай от стената на строящия се замък Естела през 1273 година.

Анри недълго преживява своя син. С неговата смърт мъжката линия на Шампанския дом се пресича. Законен наследник става неговата тригодишна дъщеря Жана I Наварска с майка Бланш дьо Артоа в качество на регент.

На 6 август 1284 тринадесетгодишната Жана се омъжва за наследника на френския престол Филип, който след година става крал Филип IV. Този брак дал възможност за присъединяване към кралския домен Шампан, а така привежда към първото обединение на Франция и Навара в рамките на лична уния (до 1328г).

Жана- дъщерята на Анри

Анри в литературата[редактиране | edit source]

В Божествена Комедия Данте Алигиери, млад съвременник, вижда духа на Анри зад пределите на вратите на Чистилището, където той стои в група с други европейски монарси от 13 век. Онри не се споменава поименно , но е назован «добро лице» и «баща и тъст на френския тиранин».

Източници[редактиране | edit source]

Данте Алигиери - Божествена комедия - Песен 7,строфа 108-111,Чистилище,- Издание НК 1975 година