Жана I Наварска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жана I
кралица на Франция и Навара
Жана I 
Родена: 1271 г.
Бар-сюр-Сен,графство Шампания, Франция
Починала: 4 април 1305 г.
Винсен, Ил дьо Франс, Франция
COA french queen Jeanne de Champagne.svg
кралица Жана І Наварска

Жана I Наварска (на френски: Jeanne Ire de Navarre, Jeanne de Champagne, 14 януари 1273 или 1271 - 4 април 1305) е потомствена кралица на Навара (1274–1305) и кралица на Франция (1285–1305), съпруга на крал Филип IV Хубави.

Жана е родена около 1271 в Бар-сюр-Сен, графство Шампания, Франция. Тя е дъщеря на Анри I, крал на Навара и граф на Шампания, и Бланш дьо Артоа.

През 1274 г. бащата на Жана умира без да остави мъжки наследник на наварския трон. Със смъртта на Анри се слага край на мъжката линия на династията Шампан, управлявала Навара от 1234 г. Единствен законен наследник на наварската корона останала тригодишната Жана. Тя е обявена за кралица-регент на Навара, тъй като се очаквало управлението на Навара и Шампания да поеме бъдещият ѝ съпруг, който jure uxoris трябвало да получи титлата крал на Навара. Жана получила като наследство и земите на графство Шампания. Като регент от името на невръстната Жана управлява майка ѝ Бланш дьо Артоа. Новата кралица и майка ѝ трябвало да защитават владенията си от домогването на различни чуждестранни сили, които смятали, че лесно могат да се наложат над слабата наследничка на апетитните владения в Шампания и Навара. Това принудило Бланш да потърси подкрепа за дъщеря си от френския крал Филип III.

На 6 август 1284 г. тринадесетгодишната Жана се омъжва за наследника на френската корона, Филип Хубави, който бил обявен за jure uxoris крал на Навара, a една година по-късно, когато Филип заел френския престол като крал Филип IV Хубави, Жана била обявена и за кралица на Франция. Оттогава короните на Франция и Навара остават обединени в продължение на половин век.


Брак и деца[редактиране | edit source]

Жана Наварска ражда на Филип IV Хубави седем деца:

Управление и смърт[редактиране | edit source]

Жана основава прочутия Наварски колеж в Париж. Тя изпраща и войска срещу граф дьо Бар, който вдига бунт срещу нея.

Жана Наварска умира при мистериозни обстоятелства на 4 април 1305 по време на раждане, а един хроникьор обвинява Филип IV Хубави, че има пръст в смъртта на съпругата си.

Тримата оцелели синове на Жана Наварска се възкачват последователно на френския престол, а единствената ѝ оцеляла дъщеря става кралица на Англия.

Смъртта на Жана

Източници[редактиране | edit source]