Антоан Наварски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Антоан дьо Бурбон
Крал на Навара
Antoine-de-bourbon.jpg
Портрет на Антоан дьо Бурбон от Франсоа Клует 1557
Лични данни
Управление 25 май 1555 - 17 ноември 1562
Други титли херцог на Вендом
граф на Мерл
херцог на Бомон
граф на Ла Фер
Граф на Соасон
Роден 22 април 1518
Ла Фер, Пикардия, Франция
Починал 17 ноември 1562
Лез Андели, Йор
Наследник Енрике III (Анри IV Френски)
Семейство
Династия Бурбон
Баща Шарл дьо Бурбон
Майка Франсоаз Аленсон
Брак Жана III Наварска

Антоан дьо Бурбон (22 април 1518-17 ноември 1562) бил Крал на Навара управлявал съвместно със съпругата си Жана III Наварска до смъртта си през 1562.Понякога е наричан родоначалник на рода Бурбон,като първият от рода с кралска титла.Той е също така и баща на френския крал Анри IV.

Биография[редактиране | edit source]

Детство и брак[редактиране | edit source]

Антоан е роден в Ла Фер Пикардия, син на Шарл дьо Бурбон, жерцог на Вендом и съпругата му Франсоаз дьо Аленкон.С раждането си той автоматично станал граф ма Мерл и Бомон.

На 25 март 1537 със смъртта на баща си той наследил титлата Херцог на Вендом както и граф на Ла Фер и Соасон. На 20 октомври 1548 се оженил за Жана д'Албрет дъщеря на Енрике III Наварски и Маргьорит д'Ангулем, сестра на покойния френски крал Франсоа I. Жана била най-голямото дете на родителите си и тяхна наследница,така, че не е изненада, че когато баща ѝ починал на 25 май 1555 тя и съпруга и станали кралица и крал на Навара.

От своя брак със Жана Наварска, Антоан има пет деца:

    • Анри дьо Бурбон (1551-1553), Херцог на Бомон
    • Анри дьо Бурбон (1553-1610), Крал на Франция
    • Луи дьо Бурбон (1555-1557), Граф на Мерл
    • Мадлен дьо Бурбон (1556)
    • Катерина Наварска, (1559-1604), съпруга на Анри I Лоренски

Отношение с Франция[редактиране | edit source]

Антоан е известен като голям поддръжник на Франция, воювайки на страната на французите при Анри II. В своя сборник с поеми озахлавен Химни, по-торно в Химх за Анри II френският поет Пиер дьо Ронсар говори за един "Марс" на служба при Анри II.

Религия[редактиране | edit source]

По-малкия му брат, Луи бил глава на протестантското движение и участва активно в Религиозните войни във Франция,но бива смъртно ранен при Жардак на 13 март 1569. Антоан, който бил посещавал няколко пъти срещи и бил присъствал на портестантски литургии но не бил привлечен към каузата.

Всъщност Антоан никога не показал особена преданост към която и да е вяра, често прехвърляйки се от протестантство в католицизъм и обратно.Първата му смяна била зажена,любовницата му, Луиз дьо ла Беродиер де л'ил Рует, известна като "Ла бел Рует" от която имал един незаконен син, Шарл, който впоследствие станал архиепископ на Руан.

Въпреки военните си умения, Антоан бил повърхностен и дребнав ,често разочароващ подчинените си, манипулиран от началниците си, надхитряван от противниците си.