Маргарита Наварска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Маргарита Наварска
кралица на Навара и френска писателка
Marguerite d'Angoulême.jpg
Родена: 11 април 1492 г.
Angoulême, Франция
Починала: 21 декември 1549 г.
(на 57 г.)
Odos, Франция

Монарх:
Държава: Наварско кралство

Кралица Маргарита Наварска е писателка, представител на френското възраждане през първата половина на 16 век. Известната писателка е сестра на френския крал Франсоа I Д'Ангулем и баба на бъдещия Анри IV Бурбон.

Управление[редактиране | edit source]

Маргарита Наварска е високо образована и талантлива жена. Нейният дворец в Наварското кралство е бил средище на хуманизма. Тук от страна на кралицата са намирали приятелски прием немалко хуманисти: Клеман Маро, Бонавантюр де Перие, Пиер дьо Ронсар и др.

Творчество[редактиране | edit source]

Писала е лирически стихотворения, весели мадригали, рондо, сонети, епиграми и др., от които вее дъх на жизнелюбие, на радостно упоение от живота, протест против религиозния фанатизъм. По подражание на "Декамерон" от Бокачо е написала сборник от разкази под заглавието "Хептамерон". Като избягва крайностите Маргарита Наварска осмива лицемерната разпуснатост на духовенството, застъпва се за правата и човешкото достойнство на жената, здравите отношения между двата пола, осмива аскетизма и т.н. Към края на живота си тя притъпява смелостта на идеите си.

Библиография[редактиране | edit source]

  • Хептамерон, Красимир Петров, Народна култура, 1986