Антонио Меучи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антонио Меучи
Antonio Meucco

Роден
Починал

Националност Италия
 САЩ
Учил въвФлорентинска академия за изящни изкуства
Семейство
СъпругаЕстер Мочи
Антонио Меучи в Общомедия

Антонио Меучи (на италиански: Antonio Meucci) е италиански учен, известен със създаването на телетрофона (предшественик на телефона).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Начален живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден е 13 април 1808 г. във Флоренция, Италия. Той е първороден син от деветте деца на Аматис Меучи и Доменика Пепи, но четири от тях не оцеляват. През 1821 г. той учи в Флоренцийската академия за изящни изкуства като студент по машинно и химическо инженерство. Но след две години поради финансови затруднения се отписва и започва да работи. След като баща му успява да му намери работа като охрана на портата на Свети Никола, Антонио продължил да учи, но не на пълно работно време. С времето нараствало уважението, а с него и възложените задачи. През 1825 г. получил задачата да пусне фойерверки заедно с другите граждани на празника за раждането на Августа Фердинанда Австрийска. За през тези три празнични дена Антонио Меучи използвал мощна горивна смес за фойерверките. На последния ден една от тях се отклонила към тълпа хора, наранявайки осем и причинявайки щети от сто лири. Меучи бил обвинен в заговор срещу Великото Херцогство. Това стимулирало хората да го обвиняват за всевъзможни неща, като това че не покрил яма, в която паднал до колене негов колега. След това работи в театъра Театро дела Пергола във Флоренция, където се запознава с Естер Мочи.

Извън Флоренция[редактиране | редактиране на кода]

Поради заплахата на гражданската война в Испания Меучи със съпругата си Естер Мочи поискали разрешение да влязат в Новия свят (Съединените щати), но им било отказано. Отклонени на югоизток от САЩ, те били принудени да се установят в карибските или южноамериканските пристанища. В Куба ги приели с голямо гостоприемство. Премествайки се да живеят в Хавана, Антонио си намерил работа в „Театро Такон“ и започнал с новите си експерименти. Първо си спечелил славата с новия метод на галванопластика за кубинската армия в Хавана, после със своите електрически автоматични контролни системи в театъра. Интересите му към електричеството и неговите реакции завели Меучи до популярната по това време електро медицина. Той създал лаборатория в сградата на операта, където повечето му пациенти били колеги от там.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Меуччи,_Антонио“ и страницата „Antonio_Meucci“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.