Антония Малатеста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антония Малатеста
Господарка на Кастильоне, Кастел Гофредо, Солферино, Луцара и Повильо
Родена
1451 г.
Починала
Герб
Семейство
РодМалатеста по рождение
Гонзага от Кастел Гофредо, Кастильоне и Солферино по брак
БащаСиджизмондо Малатеста
МайкаИзота дели Ати
Братя/сестриРоберто Малатеста
СъпругРодолфо Гонзага
Децаняма

Антония Малатеста (на италиански: Antonia Malatesta; * 1451, Римини; † 25 декември 1483, Луцара) е италианска благородничка от рода Малатеста, чрез брак владетелка на Кастильоне, Кастел Гофредо, Солферино, Луцара и Повильо.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Тя е дъщеря на Сиджизмондо Пандолфо Малатеста (* 1417, † 1468), владетел на Римини и на Фано, кондотиер, и на третата му съпруга Изота дели Ати (* ок. 1432, † 1474).

Има един брат и една сестра:

Има и много природени братя и сестри: от първия брак на баща си един брат, от втория брак – един брат и една сестра, и от негови извънбрачни връзки – четирима братя и пет сестри.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Луцара, Палацо дела Мачина .

На 11 януари 1481 г. се омъжва за Родолфо Гонзага, владетел на Кастильоне, Кастел Гофредо, Солферино, Луцара и Повильо, от когото няма деца.

На 25 декември 1483 г. е обезглавена в Луцара по нареждане на съпруга ѝ за изневяра.

Според една друга историческа версия за смъртта ѝ тя влиза в спор с Еузебио Малатеста, администратор на Федерико I Гонзага, относно потомците на последния. Еузебио си отмъщава, като казва на Федерико, че Антония крои заговор срещу братовчед му Родолфо и той, заради безопасност кара жена му да бъде убита, като я обезглавява на градския площад на Луцара.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Pompeo Litta, Famiglie celebri d'Italia. Malatesta di Rimini, Torino, 1835, Tav. IV
  • Bartolomeo Arrighi, Storia di Castiglione delle Stiviere sotto il dominio dei Gonzaga, Volume 1, Mantova, 1853
  • Rachele Farina, Dizionario biografico delle donne lombarde, Milano, 1995
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Antonia Malatesta в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​