Апокалиптична и постапокалиптична фантастика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Термоядрен тест Замък Ромео на атола Бикини, 1954 г.

Апокалиптична и постапокалиптична фантастика (на английски: Apocalyptic and post-apocalyptic fiction) е поджанр на научната фантастика, където основната тематика е унищожение на човешката цивилизация след някое катастрофално събитие и възможните последствия от него.

Популярността на жанра е най-голяма след Втората световна война и по време на Студената война от 70-те на 20 век, когато евентуалното масово използване на ядрени оръжия е силно обсъждано в публичното пространство. Други варианти за апокалипсис са пандемия, сблъсък с астрономически обект (комета, астероид, метеорит), кибернетичен бунт, технологична сингулярност, свръхестествен феномен, Божие правосъдие, климатични промени, изчерпване на природни ресурси, колапс на околната среда вследствие на екологично бедствие. Срещат се също така и не чак толкова екзотични събития като земетресение, наводнение, изригване на вулкан и т.н.

Постапокалиптичната фантастика се занимава с настъпилите промени и възможните решения след настъпване на апокалиптично събитие. Времевата рамка може да бъде точно след случилата се катастрофа наблягайки на проблемите и психологията на оцелелите. Както и на по-късен етап, когато съществувалата преди цивилизация е забравена или митологизирана. Често постапокалиптичните истории разказват за бъдеще, където технологията е изчезнала или почти липсва.

Романът на Мери Шели The Last Man от 1826 г. се счита за първата модерна апокалиптична творба. Разказва за група хора борещи се да оцелеят от чумна зараза. Историята проследява мъж, който се опитва да запази семейството си в безопасност, но се оказва, че е останал последният жив човек.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Apocalyptic and post-apocalyptic fiction в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​