Апокалиптична и пост-апокалиптична фантастика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Апокалиптична и пост-апокалиптична фантастика (на английски: Apocalyptic and post-apocalyptic fiction) е подстил на научната фантастика, където основната тематика е унищожение на човешката цивилизация, чрез някое катастрофично събитие и възможните последствия от него.

Популярността на жанра се повишава най-силно след Втората световна война, когато евентуалното масово използване на ядрени оръжия е силно обсъждано в публичното пространство. Други варианти за апокалипсис са пандемия, сблъсък с астрономически обект (комета, астероид, метеорит), кибернетичен бунт, технологична сингулярност, свръхестествен феномен, Божие правосъдие, климатични промени, изчерпване на природни ресурси, колапс на околната среда в следствие на екологично бедствие. Срещат се също така и не чак толкова екзотични събития като земетресение, наводнение, изригване на вулкан и т.н.

Пост-апокалиптичната фантастика се занимава с настъпилите промени и възможните решения след настъпване на апокалиптично събитие. Времевата рамка може да бъде точно след случилата се катастрофа наблягайки на проблемите и психологията на оцелелите. Както и на по-късен етап, когато съществувалата преди цивилизация е забравена или митологизирана. Често пост-апокалиптичните истории разказват за бъдеще, където технологията е изчезнала или почти липсва.

Романът на Мери Шели - The Last Man - от 1826 г. се счита за първата модерна апокалиптична творба. Разказва за група хора борещи се да оцелеят от чумна зараза. Историята проследява мъж, който се опитва да запази семейството си в безопасност, но се оказва, че е останал последният жив човек.

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]