Артилерийски системи за противокатерна отбрана

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Артилерийски системи за противокатерна отбрана – артилерийски системи, предназначени за защита на корабите от малки бързоходни бойни катери и други самоходни плавателни средства (баркаси, надуваеми лодки, глисери, лодки и т.н.), които могат да действат в група или поединично.

История[редактиране | редактиране на кода]

Със започването на 21 век артилерийските системи за противокатерна отбрана (АСПО) на корабите започват да се развиват все по-активно, поради нарасналата терористичекска заплаха за корабите, изходяща от бойни катери или други плавателни средства, на борда на които има терористи.

Опасността се увеличава, ако катере се управлява дистанционо или от терорист-смъртник. В случай на групово нападение опасността нараства. Някои специалисти смятат, че защита от „пчелния рояк“ на такива катери почти няма.

Сериозността на тази опасност се потвърждава от използването на бойни катери не само от терористи, но и от военноморските сили (ВМС) на някои страни. Така по данни към юни 2009 г. от Либия са купени от Кипър за нуждите на ВМС на Либия над 50 дистанционно управляеми бойни катери със скорост на хода около 30 възела, а Военноморските сили на Иран използват бойни катери за патрулиране в Персийския залив.

Проведените изпитания показват, че защитата на корабите от малки бързоходни бойни катери с помощта на малокалибрените установки на близката ПВО е малоефективна, поради недостатъчната далекобойност и точност на стрелбата. Поради това се разработват по-ефективни АСПО.

Разработени артилерийски системи за противокатерна отбрана (АСПО)[редактиране | редактиране на кода]

АСПО MLG-27[редактиране | редактиране на кода]

Дистанционно управляемата стабилизирана АСПО MLG-27 е разработена в Германия в края на 2003 г. Прототип става 27 mm авиационно оръдие ВК-27, което се използва на самолетите-щурмовици „Торнадо“ и „Тайфун“. АСПО MLG-27 ще замени артилерийските системи с автоматичните 20 mm установки „Рейнметал“ РН-2002 и „Бофорс“ 40/L70 на корабите от различен класа. До края на 2011 г. тези системи ще са 83.

АСПО MLG-25[редактиране | редактиране на кода]

В АСПО MLG-25, разработена в началото на 2005 г. на основата на АСПО MLG-27, вместо автоматичната установка (АУ) ВК-27 е използвана 25 mm АУ „Бушмастър-1“. Боеприпаса в новата АУ е увеличен до 220 патрона. Възможно е използването на боеприпаси FARDS-T. Максималната ефективна далекобойност на стрелбата е до 2500 m.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Мосалёв В. Артиллерийские системы противокатерной обороны кораблей ВМС зарубежных стран//Военное зарубежное обозрение, №6 2009, стр. 68 – 75

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Артиллерийские системы противокатерной обороны“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​