Артър Сейнт Клеър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Артър Сейнт Клеър
Arthur St. Clair
Роден
Починал
31 август 1818 г. (81 г.)
ПогребанСАЩ

Учил вЕдинбургски университет
Военна служба
Званиегенерал
Семейство
Подпис
Артър Сейнт Клеър в Общомедия

Артър Сейнт Клеър (на английски: Arthur St. Clair) е британски военен и политик, роден в Шотландия.

Още като младеж той влиза в английската армия. Изпратен е в Америка в началото на Френската и индианска война като офицер. В края на войната се оттегля и се установява в Бостън. След това се премества на границата в Пенсилвания, където е купил 4000 акра земя в долината Лагониер. Тази земя е спорна с индианците, тъй като се намира на запад от линията, определена с кралската прокламация от 1763 г. През 1768 г. с договора от Форт Стануикс земята е дадена на англичаните от ирокезите, но делаварите и шоуните, живеещи там продължават да я считат за своя собственост.

По време на Американската война за независимост Сейнт Клеър застава на страната на патриотите и през юли 1775 г. е назначен като полковник на милицията в Пенсилвания. В рамките на година той се присъединява към Континенталната армия и участва в битките при Трентън (1776) и Принстън (1777). По време на тези кампании той печели доверието на Джордж Вашингтон и за кратко е назначен като генерал-адютант на Континенталната армия. След това е изпратен в Северния департамент, за да усили бреговите укрепления. Тук той извършва най-известният си акт по време на войната – противоречиво отстъпление от Форт Тикондерога между 2 и 5 юли 1777 г. Заради недоброто командване и изоставянето на поста Сейнт Клеър е критикуван от много от съвременниците си.

На 3 ноември 1777 г. Сейнт Клеър се оттегля от армията и участва в Континенталния конгрес между 2 ноември 1785 г. и 28 ноември 1787 г. След това е назначен за първи губернатор на Северозападните територии, пост който заема от 1789 до 1802 г. Като губернатор Сейнт Клеър спекулира със земя в Охайо, игнорирайки правата на индианците. Желаейки бързото разпространение на белите селища на запад от Апалачите, Сейнт Клеър председателства съвета във Форт Хармър. През януари 1789 г. е подписан договора, който не е одобрен от болшинството индианци. Недоволните се събират около вожда на маямите Малката костенурка. След като индианският съюз под негово ръководство побеждава силите на генерал Хармър Сейнт Клеър отново влиза в армията и е изпратен срещу Малката костенурка и неговите последователи. Начело на 2000 души милиция през лятото на 1791 г. той навлиза в страната Охайо. Една четвърт от хората му дезертират по пътя. За да задържи останалите, Сейнт Клеър разрешава на много от войниците да вземат съпругите си със себе си. На 4 ноември 1791 г. индианският съюз под ръководството на Малката костенурка примамва войниците на Сейнт Клеър в капан. В битката загиват 38 офицери и 598 войници. Други 242 са ранени и повечето от тях умират по-късно. От жените придружаващи съпрузите си 56 също са убити. В крайна сметка общият брой на загиналите достига до около 950 души. След това поражение Сейнт Клеър изпада в немилост и подава оставка. Умира в бедност на 31 август 1818 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. [edited by] Bruce E. Johansen, Barry M. Pritzker. Encyclopedia of American Indian history /. ABC-CLIO, Inc., 2008. с. 852.