Асува

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Асува е конфедерация (или лига) от 22 древни анадолски държави, които съществуват известно време преди 1400 г. пр.н.е., докато е победена от хетската империя, при Тудхалия I. Лигата е сформирана, за да се противопостави на хетите. Държава-наследник в този регион съществува под името Арзава. Историкът Босерт предполага, че от Асува може да е произходът на името Азия (което е използвано първоначално само по отношение на Мала Азия)[1].

Съвременните учени често намират Асува само в северозападния ъгъл на Анадола, район с център на север или северозапад от бъдещата Арзава. Това прави проблематично включването на Кария, Лука и/или Ликия, тъй като те са много ясно разположени в югозападна Анадола. Включването им би означавало, че Асува включва райони както на север, така и на юг от Арзава. Конфедеративната структура на Асува обаче може да е включвала държави в две или повече географски отделни, несъседни области, между които липсва обща сухопътна граница.

В повечето случаи отделните щати не се споменават (или много рядко) в малкото налични източници. Каркия обаче обикновено се идентифицира с Кария, Таруиса – с полуостров Троас (Троада), и Вилусия – с Вилуса, което очевидно е име на града, известен на древните гърци като Троя (или Илиос). Историческата Ликия и/или Лука често се идентифицират с Варсия или Луга. Например в ОмироватаИлиада“ се посочват две отделни области като Ликия: Сарпедон е водач на „далечна Ликия“, а Пандар е лидер на ликийци от планината Ида[2].

Конфедерацията се споменава само във фрагментарните таблети на Ларош. Тъй като се знае, че Тудхалия IV има проблеми на границата между 1250 и 1200 г. пр.н.е. и тъй като текстът изброява бунтовническите народи по същия начин, както и Рамзес II, датирането на този текст е първият консенсус. Това се появява отново в цялата по-късна литература при падането на хетската империя и от време на време до днес. Но оттогава консенсусът стига до асоциирането на Асува с по-ранен Тудхалия, което означава преди Шупилулиума I или преди 1350 г. пр.н.е.

Редица фрагментарни хетски записи показват, че антихитският бунт на Асувската лига получава известна подкрепа от Микенска Гърция[3]. Описанието в Илиада на военната техника на Аякс Велики, Херакъл и Троя преди Троянската война, и делата на Белерофонт в Анадола може да са вдъхновени от микенските воини, участвали в това въстание.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. H. T. Bossert, 1946, Asia, vol.?, pp. ?, Istanbul.
  2. Ассува, архив на оригинала от 7 декември 2019, https://web.archive.org/web/20191207195714/http://www.olmamedia.ru/histrf/book/assuva.html, посетен на 7 декември 2019 
  3. Castleden, Rodney (2005). The Mycenaeans. Routledge. pp. 202–203. ISBN 978-1-134-22782-2.