Рамзес II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Рамзес II
Рамзес Велики
Статуя на Рамзес II
Статуя на Рамзес II
Фараон на Древен Египет
Царуване 1279 пр.н.е. - 1213 пр.н.е.,  19-та династия
Предшественик Сети I
Наследник Мернептах
Имена
----
Баща Сети I
Майка кралица Тии
Роден ок. 1303 пр.н.е.
Починал 1213 пр.н.е. (на 90г?)
Погребан KV7
Паметници Абу Симбел

Рамзес II /Usermaatre Setepenre Rameses/ (познат също като Рамзес Велики) е третият фараон от XIX династия. Управлявал Египет от 1279 пр.н.е. до 1213 пр.н.е. или общо за период от 66 години и два месеца, според Манетон.

Често за него се говори като за най-великия, най-прочутия и най-могъщия египетски фараон. Неговите наследници, както и по-късните египтяни го наричат "Великия праотец". В наши дни той е бил смятан за фараона, залят от Червено море, когато Моисей го разтваря при бягството на евреите от Египет. Тъй като се знае, че той е доживял дълбока старост обаче, по-вероятно е това да е бил най-големият му син.

Рамзес II е роден около 1303 пр.н.е. Когато е едва на четиринадесет години бива назначен за принц-регент от баща си Сети I. Смята се, че е поел от него трона, когато е бил около 20-годишен. Смятало се е, че е живял до 99-годишна възраст, но е по вероятно да е умрял на 90 или 91 години. Рамзес II е чествал рекордните 14 празника Сед, повече от всеки друг фараон. След смъртта си е погребан в гробница в Долината на царете - KV7, по-късно мумията му е преместена в DB320 в Деир-ел-Бахри и е открита през 1881 г. от братята овчари – Ел Расул. В момента мумията на Рамзес II е изложена в музея в Кайро.

Кампании и битки[редактиране | редактиране на кода]

Като млад Рамзес II се ангажира с множество военни кампании за завръщане на завоювани от Нубия територии и осигуряване на границите на Египет. Той е отговорен и за потушаването на няколко нубийски въстания както и за осъществяването на кампания в Либия. Въпреки че известната битка при Кадеш често доминира гледната точка на учените за смелостта и военната сила на Рамзес II, той постига повече от няколко категорични победи над враговете на Египет през живота си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Рамзес II с йероглифи
Име на Несут-бит или име на трон
Hiero Ca1.png
ra wsr mAat ra stp
n
Hiero Ca2.png
Име на Са-Ре или Рождено име
Hiero Ca1.png
i mn
n
N36
ra
Z1
ms s sw
Hiero Ca2.png