Беловежка гора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Беловежка гор
Białowieża Forest*
Световно наследство (ЮНЕСКО)

Poland Bialowieza - BPN.jpg
Беловежка пуща
Държава

Флаг на Беларус Беларус
Флаг на Полша Полша

Тип Културно
Критерии vii
Справка
Регион** Европа и Северна Америка
Регистрационна справка
Вписване 1979  (3та сесия)
Разширение 1992
* Името, което е вписано в ЮНЕСКО.
** Региони, групирани от ЮНЕСКО.

Беловежка гора (на беларуски: Белавежская пушча, на полски: Puszcza Białowieska) или Беловежка пуща e един от най-старите защитени резервати в Европа, намиращ се на границата на Полша с Беларус (Брест) на площ от 145 000 хектарa. Наследство на Юнеско, естествено местоживеене за европейския бизон - зубър. Освен това на територията на резервата се срещат 700-годишни дъбове, 300-годишни борове, различни видове елени, глигани и др.

За първи път гората се споменава в Ипатиевския летопис през 983 г.

Беловежки зубър

История[редактиране | редактиране на кода]

Като защитена територия, Беловежката гора е известна още от 1409 г., когато полският крал Владислав II Ягело, в чиито владения тогава се намира гората, издава указ, съгласно който се забранява ловът на зубри в гората.

От 1413 г. гората е част от територията на Великото Литовско княжество, а от 1795 г. е в състава на Русия.

През 1919 г. Беловежката гора преминава във владение на Полша, като в 1921 г. е образувано лесничество "Резерват" с площ 4693 ха, с безусловна охрана и защита на територия от 1061 ха.

През 1939 г. Беловежката гора преминава към Белоруската ССР и на нейна територия е създаден Беларуски държавен резерват "Беловежка гора".

От 1957 г. белоруската част на гората има статут на Държавно резерватно-ловно стопанство, а от 1991 г. е Държавен национален парк "Беловежка гора". На територията на Полша е създаден Народен парк "Беловежки".

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]