Беседа:Варна/Архив 2

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Тaтaрскa мaxлa

Нещо дa се знaе зa (Кримско) "Тaтaрскaтa мaxлa" в Вaрнa? --Timur 19:01, 30 март 2008 (UTC)


Само да допълня за Варна, че вече е построен и Варна мол, така че phoeto не е единствения! (нз дали тук е правилното място да кажа това, понеже съм нов, ако не е моля да ме извините)

Реалното население на Варна

Информацията за броя на населението във Варна е много противоречива, като варира от 300 000 до 1 000 000. Това е така заради неадекватната политика на държавата към този най-бързо разрастващ се град в България през последните 20 години. Трудно е дори да се обоснове къде свършва град Варна и откъде започва община Варна. Реално някогашната курортна зона се е увеличила многократно и се е сляла с контурите на стария град. Държавата все още бави новия устройствен план на града, защото това автоматично задължава държавата да изгради съответната инфраструктура, а реално няма воля да се бръкне в бюджета за такава инвестиция. Сравнете например картата на район Приморски от сайта на района http://primorski-varna.com/ с реалната снимка от космоса която предоставя Google Earth и веднага ще видите пълната неадекватност на официалната карта на района. Определено никой не брои постоянно живеещото население извън официалните контури на града. Дори и официалните институции признават страхотните инфраструктурни проблеми не само в стария град, но и в новите жилищни квартали --Stanqo 14:44, 27 септември 2009 (UTC)

Подозренията в заговор са прибързани. усмивка Данните, които използваме в шаблоните, са взети от ГРАО и са базирани на адресната регистрация. Очевидно е, че са неверни - включват много хора, които на практика са променили адреса си, но не им се разправя с бюрокрацията (аз от повече от 10 години не живея там, където те смятат).
Проблемът е, че не разполагаме с по-добър източник, обхващащ всички населени места в страната (това е нужно, за да бъдат данните в шаблоните съпоставими). От друга страна, няма проблем в текста на статията да се цитират и други оценки на населението, стига да се посочи някакъв източник за тях (У:ЦИ). --Спас Колев 17:29, 26 септември 2009 (UTC)

Не бих квалифицирал инфраструктурните неуредици като заговор, а като традиционна незаинтересованост на властите да работят съвестно в интерес на обществото. --Stanqo 20:16, 27 септември 2009 (UTC)

Твърдения без източник

Премествам това от страницата:

През Първата Българска държава Варна е била столица на България, за което пръв съобщи френският префесор Пол Робер в неговата Енциклопедия. Във Варна са се свиквали на съвещание стоте видни боляри, които са сформирали Народното ни Събрание. "Сто лица",онези, които са били в състава на Народното Събрание в същност са бащите на понятието "столица". Несъмнено, Плиска е първата резиденция на българския хан, построена в равнинна местност, така че да се осигури предимство на конницата при евентуално нападение от Изток по море или от Ют по суша.
PetaRZ ¬ 21:57, 20 ноември 2009 (UTC)

Европейска столица на културата

Градът е кандидат за Европейска столица на културата за 2019 година. - А имали подадена официална кандидатура или само намерения? Кога? Уикипедия не е новинарска емисия. и Липсват източници. --Vammpi 12:18, 26 февруари 2012 (UTC)

Рекордно висока температура годишно 41. По месеци – 39.

Направи ми впечатление, че рекордно високата температура за годината е 41 градуса, докато по месеци е за август – 39. При рекордно ниската данните съответстват – -24 за февруари и годината. Кои данни са верните? --Лорд Бъмбъри 09:53, 10 април 2011 (UTC)

Варна

министерския съвет на България и президентството имат само едно седалище --Vammpi 11:14, 28 октомври 2011 (UTC)

Население

никъде не споменава, след освобождението във Варна живеят много гърци, татари и турци.--Vammpi 11:16, 28 октомври 2011 (UTC)

Още не се зане какво е станало с тях ..--Vammpi 11:10, 24 февруари 2012 (UTC)

Личности свързани с Варна

Има добро начало но трябва да разшири (според мен по подобие на Бургас#Личности). Варна няма само известни политици--Vammpi 11:10, 24 февруари 2012 (UTC)

Избрана

Смятам да предложа статията за отстраняване от списъка на избрани: Причината не отговаря на Уикипедия:Избрани статии/Критерии и най-вече защото:

  1. не е изчерпателна
  2. не е Фактологически коректно - има шаблон източници
  3. не става за избрана, прекалено много червени препрадки дори и в встъпителения раздел („глава“)
  4. има още както да иска за да изпълнят критериите за добро изложение
  5. на места я по скоро реклама, от колкото енциклопедичен стил

--Vammpi 12:45, 2 февруари 2012 (UTC)

Дали така няма да отвориш кутията на Пандора ? Във времето критериите за избрана статия са се завишавали и голяма част от по-отдавна избраните статии са на ръба или даже малко под него. Така има реална опасност, ако почнем да ги преоценяваме да загубим половината избрани. По-добре би било тези, към които има забележки или вече неактуална информация да бъдат постегнати! Поздрави ! --Габриел*б/п 15:11, 2 февруари 2012 (UTC)
Не тук става въпрос за нормална практика. И само за една страница. От това, че критериите за избрана статия са се завишавали може статията за Варна само да спечели. Дори и да не се стигне до премахването на „статуса“, може да се намерят Потребители, която да я оправят. Дори една страница като Кюстендил е в някой отношения по-добра от тази тук. Но в този вид, Варна не може да остане, защото ще трябва да и лепнем един Шаблон Обработка... Поздрави --Vammpi 20:01, 2 февруари 2012 (UTC)
Това не е проблем само по себе си. Дори преди няколко години пуснахме за прегласуване всички избрани наведнъж. --Спас Колев 12:54, 3 февруари 2012 (UTC)
+1. --Спас Колев 12:54, 3 февруари 2012 (UTC)
Статията е предложена за отстраняване :> Уикипедия:Избрани статии/Предложения за отстраняване/Варна--Vammpi 21:32, 13 февруари 2012 (UTC)

обществен протест на варненци

През 2005 година има обществен протест на варненци срещу издигането на областен управител от ДПС при съставянето на правителството на Сергей Станишев.[1][2]

  1. news.bpost.bg // Посетен на 17.02.2012.
  2. www.mediapool.bg // Посетен на 17.02.2012.
В това изречение липсва информацията за: В какво се изрязаява този протест?, Какво го е породил и какъв е резултата от него. Без тази информация това изречение стои като новина и няма място с статията. Лека --Vammpi 23:09, 18 февруари 2012 (UTC)
Мисля че вече е поправено. Все пак не е кой знае колко значимо събитие за да му се отделя повече внимание.--Габриел*б/п 10:00, 19 февруари 2012 (UTC)
Апропо махнал си данните за населението, за издирването и списването на който загубих немалко време. Въпреки че става въпрос за община Варна, то поради липсата на изследване на структурата на населението на ниво град, данните могат да се ползват за проследяване на общите тенденции. За да не съм голословен, веднага правя паралел с единствената друга избрана статия за град в бг- София. Там инфото е за област София-град, която включва и няколко села(например източник 11) --Габриел*б/п 10:00, 19 февруари 2012 (UTC)
Махнах ги защото бяха за Областта Варна. Разбира се, че има данни на населението на ниво град. Както в НСИ, така и в ГРАО, така и на www.varna-bg.com. Не може да правиш сравнение със град София/областта София-град и Варна. Докато при София града и областта почти се припокриват, то при Варна не е така. Допитай се и до други ако искаш
Друго записано е че населението на агломерация Варна е... 1.) Линка не работи!, 2.) никъде не се споменава кои селища включва тази агломерация и защо. --Vammpi 10:44, 19 февруари 2012 (UTC)
Спри да триеш след мен, без предварително обсъждане! Искаше причини, резултати и т.н. от протестите сложих ги. Защо си ги махнал !?
Ако обичаш би ли дал линк към НСИ за етническа структура, майчин език и т.н. за града, щото аз нещо не намирам. А пак ще те помоля като искаш да махнеш нещо, недей първо да искаш източник, аз да изнамирам и да прилагам такъв и накрая да го забърсваш. --Габриел*б/п 11:38, 19 февруари 2012 (UTC)
Защото е информация за Областен управител на Област Варна, не за кмета на града. Ако искаш може да си сложиш в раздел история, ама започни така: През 200х година във Варна се провеждат протести .... . Но ако искаш да отваряш нов раздел Областен управител (който не се избира от Варненци, и няма много общо с тази статия тук, освен, че в града се намира седалището), то ще те помоля да посочиш и депутатите избрани от Варна.
Няма да е зле да се посочят поне последните резултати от изборите на Кирил Йорданов, проценти, балотажи и т.н.
Друго, в началото пише постепенно се образува агломерация т.е. още няма, а после се дават данни за населението Варненската агломерация, т.е. я има. Кое от двете е вярно? --Vammpi 12:08, 19 февруари 2012 (UTC)
следващо, от кога В чертите на града вече са летните курортни комплекси „Св. Св. Константин и Елена“ (в т.ч. „Слънчев ден“), и „Златни пясъци“). ? --Vammpi 12:28, 19 февруари 2012 (UTC)

{{Епархии на Българската православна църква}}

Защо този шаблон е на две места - горният е излишен. --Stanqo 16:03, 20 февруари 2012 (UTC)

Най-населяваният град

Няма такова нещо като най-населяван град. В градоустройството, а и в статистиката, когато се говори за големина на градовете се има предвид брой население, а не територия в регулационни граници, землище или община. Така че по последното преброяване Варна е най-големият град на българското Черноморие и трети в страната. --Молли 12:40, 23 февруари 2012 (UTC)

Може, въпреки, че се съмнявам ама след като във втората част на изречението изрично се говори за големина по население град в България, т.е. тогава се питам, за какво се отнася първата част! Явно не е за населението. Всеки, в зависимост от локалния си патриотизъм си разбира неговото си като „най“, дори когато градът е на 17-място по-население, важното е той поне в нещо да най. В този контекст, разбиренето в случия с Варна за големина по брой население не е изразено правилно, след като по големина по площ Варна не е по голям от Бургас.--Vammpi 12:57, 23 февруари 2012 (UTC)
  • И понеже не е учотнено в кое е най-голям (примерно може да се отнася за най-големия с турско население но не се знае), бях преложил изречението: Варна е най-големият по население град на българското черноморие и третият по население град в България. Друг вариант е Варна е най-големият град в Северна България и третият по население град в България., което включва автоматично и северното черноморие и се избягва правенето на грешни сравнения с Бургас .....--Vammpi 13:09, 23 февруари 2012 (UTC)
  • Варна е най-големият град в Северна България. С неговите 334 870 жителите според преброяването от 2011 година, той е и най-големия град на българското черноморие и третият в България. И тук пак става ястно, че е за население, а не по принцип и във всичнко най-голям. --Vammpi 13:15, 23 февруари 2012 (UTC)
Тук не става въпрос за местен патриотизъм, а за възприета терминология. Не съм нито от Варна, нито от Бургас. Мисля, че третият вариант, който си дал е най-точен и професионално издържан. Поздрави и успех с подобряването на статията! --Молли 13:20, 23 февруари 2012 (UTC)
С риск за пръв път да не се съглася с Молли дори за терминология не става въпрос! „населяван“ е минало страдателно причастие и като такова не може да има превъзходна форма! --Сале 13:22, 23 февруари 2012 (UTC)
Да поясня: „най-населяван“ просто е неграмотно затова го и махнах. „най-населен“ би било граматически приемливо, но остава неясно що за термин е това както по-горе обяснява Молли. „С най-голямо население“ е нещо по-нормално стига да е подкрепено с източник и за броя на жителите и за това кое всъщност се обозначава като население на Варна в случая, което е повод за доста неясноти. --Сале 13:31, 23 февруари 2012 (UTC)
Ако трябва обективно да се коментира - никой не знае колко „голяма“ е Варна - има периоди, когато градът се пука по шевовете с може би над милион и половина човека, а понякога едва ли и половината постоянно живеещи се намират в града. Има сезонни моменти когато във Варна има повече хора отколкото в София. --Stanqo 13:23, 23 февруари 2012 (UTC)
Станко, в България са дефинирани „жителство по постоянен адрес“ и „жителство по настоящ адрес“. Само тези двете категории могат да се борят за „население“. Някой, който е отишъл някъде на почивка за една седмица или на село при баба си за един месец де-факто може и да увеличава „населението“, но по никакъв начин не може да бъде преброен като част от него. --Сале 13:39, 23 февруари 2012 (UTC)
Така е както казваш - има официална статистика която се прилага в статиите. Аз в случая коментирам точно това, че по официалната статистика нищо обективно няма да разберете за Варна:) --Stanqo 13:50, 23 февруари 2012 (UTC)

След съгласието на Молли и Сале, ще променя увода като ще се опитам да намаля и повторения на северозапад и България. Ще се опитам да събера информацията в три тематични абаза: 1. география 2. история и име 3. туризъм и култура. Може да се помисли и за 4 - икономика (които оставям на вас) --Vammpi 13:43, 23 февруари 2012 (UTC)

Без името, то ще си отиде в раздел история, заедно с другите имена, т.е. два абаза: 1. география 2. туризъм и култура и 3 икономика (които оставям на вас) --Vammpi 13:54, 23 февруари 2012 (UTC)
Т.е. раздела за икономика трябва да е на второ място --Vammpi 13:59, 23 февруари 2012 (UTC)


За населението на всеки град сме длъжни да се придържаме към официалните източници. А те се отнасят за постоянното население на града, без да се включват пътуващите от други селища за работа или летовниците. Така че, официално се знае колко е голяма Варна, друг е въпросът колко от тези, които са постоянно регистрирани там са напуснали града и колко са нерегистрираните въобще. Но това се отнася за всеки град. Правят се проучвания и има данни за временно пребиваващите във всяко населено място, но те не касаят темата. По отношение на територията - това е показател, по който не правим сравнения. А ако го правим, трябва да се уточни коя територия точно имаме предвид - регулация, землище или нещо друго. Землищата и териториите на общините не могат да бъдат показател за сравнение, тъй като има села с по-големи землища от доста градове. И накрая ще се окаже, че най-голямото селище в страната е с. Долно Нанадолнище примерно. Надявам се, че не възприемате това, което пиша като вид заяждане. Поздрави :) --Молли 13:55, 23 февруари 2012 (UTC)
Сале, нямах предвид граматиката, а използвания термин, който всъщност се разминава прекалено много с професионалната терминология. --Молли 13:55, 23 февруари 2012 (UTC)
РР. Май ни трябва една хубава статия "Население", написана професионално и съдържаща всичките му елементи, но така ми е писнало от градоустройство, никак не ми се занимава. Дано на някого му се появи желанието да я направи. --Молли 14:01, 23 февруари 2012 (UTC)
Ех ако имаше желание ... Проблемите в случая са с неясната дефиниция на „население“ и „град“ и оттам всякакви размери се размиват. При пъврото не е ясно кои хора трябва да се отчитат като население (достатъчна е само неяснотата по отношение на постоянни и временни жители според адресна регистрация) а при второто неяснотите са с границите на населеното място. Така не е ясно „население на Варна“ дали се отнася за жители с постоянна регистрация на територията на землището на Варна или за жители с временна регистрация на територията на агломерацията (която пък е неясно кои населени места обхваща). Пиша това само за да се знае какво обсъждаме. Предполагам, че всички в тази беседа са наясно с проблема с термините не по-зле от мен. --Сале 17:17, 24 февруари 2012 (UTC)