Беседа:Начална страница/Архиви/2008

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Поправка на дати

Сгрешена е препратката с годината на началото на Културната революция в Китай... пише 1996 вместо 1966

Misho 10:26, 16 май 2008 (UTC)

Поправих го. Следващия път направо оправяй оттук – Категория:Шаблони за дати на начална страница.--Добри 10:37, 16 май 2008 (UTC)

На днешната дата през... 2008(!) година

В раздела „На днешната дата през...“ има два недостатъка: един логически и един типографски.

Логически недостатък

В календарния лист е посочена настоящата година, което е излишно, защото:

  1. Получава се противоречие: „на 27 юни 2008 през 678 Свети Агатон е избран за римски папа
  2. Става претрупано. Излишните подробности затрудняват възприятието, създава впечатление за немарливост.

Така е по-красиво:

Типографски недостатък

За тире е използвана къса чертица:

678 - Свети Агатон е избран за римски папа

По-правилно е да са използва средна:

678 – Свети Агатон е избран за римски папа
Ъпдейт: сега забелязах, че това е начинът, по който са написани статиите...

Алекс Ангелов 21:30, 27 юни 2008 (UTC)

Разхубавяване

Аз не разбирам от форматиране/програмиране и пр., но не може ли началната страница да се разхубави нещо? Вижте например италианската и холандската. И защо няма избрана снимка? – Цено Максимов 10:19, 26 октомври 2008 (UTC)

Не може ли да се сложи един шаблон, чрез който да се показва картинката за деня от Общомедия? – Цено Максимов 18:47, 26 октомври 2008 (UTC)

По принцип цялостната промяна на дизайна е доста сложна работа - технически и защото често има много различни мнения. Не сме го правили от началото на 2007, ако не греша. Обикновено някой прави пробен вариант, който след това се обсъжда.
За избрана снимка - не сме го правили, поради липса на достатъчно материал (а в момента сме в процес на премахване на локалните снимки...). Но идеята със снимката на деня от Общомедия ми се вижда доста добра, струва си да се помисли по въпроса. --Спас Колев 08:44, 30 октомври 2008 (UTC)
Действително и двата други варианта са много красиви. И идеята за снимката е чудесна. Остава да се намери изпълнител.--Darsie 13:22, 30 октомври 2008 (UTC)
Доколкото схващам, от техническа гледна точка положението със картинката на деня е следното:
  • В момента в локалните проекти не могат да се включват директно шаблони, дефинирани в Общомедия
  • Има искане за добавяне на такава възможност в софтуера, но то виси от около 2 години
  • Към днешна дата може лесно да се копират с бот шаблоните от Общомедия при нас (към момента има избрани картинки до началото на март 2009, т.е. операцията трябва да се извършва 2-3 пъти годишно). Но е по-добре преди да се прави това да се преведат на български надписите под картинките - в шаблоните от рода commons:Template:Potd/2008-11-12_(es) за commons:Template:Potd/2008-11-12 и т.н.
Спас Колев 13:56, 30 октомври 2008 (UTC)
Само за сведение - упражнението вече е отработено в en:Wikipedia:Main Page alternative (Custom). Ще опитам по-късно да го приложа при нас. --Спас Колев 08:31, 31 октомври 2008 (UTC)
Мерси за отговора. Аз съм склонен да помогна с превод. – Цено Максимов 10:13, 31 октомври 2008 (UTC)


Старо еврейско гробище в Дьорцбах, Германия

Ето го: {{Картинка на деня в Общомедия|thumb=yes|title=yes|float=right}}
Всеки месец трябва да се актуализира Шаблон:Картинка на деня в Общомедия и Шаблон:Картинка на деня в Общомедия/Заглавия. Това става с копиране от посочени в шаблона страници в Общомедия, а при втория шаблон трябва да се превеждат и описанията. В случай, че не се актуализира навреме, шаблонът би трябвало да започне да превърта картинките за предишния месец (т.е. утре би се явила тази за 1 октомври и т.н.). --Спас Колев 16:08, 31 октомври 2008 (UTC)

Сръбската уикипедия има същия дизайн като холандската, тъй че изглежда може да се ползва някакъв шаблон. – Цено Максимов 08:55, 2 ноември 2008 (UTC)

Спири, „Общомедия“ липсва в надписа над картинката. – Цено Максимов 13:35, 5 ноември 2008 (UTC)

Тази картинка от общомедия не седи ли малко не на място? Идеята на страницата е да има служебен отдел със съдържание и други връзки от ляво и енциклопедична част от дясно. Според мен картинката трябва да е от дясната страна. Поздрави --ikonact 13:29, 6 ноември 2008 (UTC)

И аз си го мислех. Проблемът е, че е твърде тясна (дори за лявата колона идва тясна). Може би трябва да се добави още един малък компонент, с който да образуват един общ ред вдясно? --Спас Колев 14:10, 7 ноември 2008 (UTC)
От дискусията по-горе ми се струва, че се говореше за цялостно обновяване на началната страница с включване на картинката. Може би ще е по-добре да се обсъди промяната на дизайна. Сега в момента е просто като лепната само, за да я има. --ikonact 15:54, 7 ноември 2008 (UTC)
Така е, но това не е по силите ми. Ако имаш желание... --Спас Колев 16:34, 7 ноември 2008 (UTC)
Не зная дали имам желание. Вече го правих веднъж... Мисля, че е по-важно да се постигне консесус с колкото се може повече хора какво да има и как да е представено на началната страница, правенето след това може и аз да се заема. Но не бих се наел отново да правя страници и да предлагам хиляди варианти. Поздрави --ikonact 17:03, 7 ноември 2008 (UTC)
Бройте ме пас, до средата-края на декември. Прочее, аз това лято на колко страници от ИП У им изпосмених фасона, включително на Портала, което изглежда уж като втората по важност общностна страница след началната... пък никой не каза гък... дори и против котките... ухилване защо мислите че за тази някой ще се юрне да дискутира и да иска избор между хиляди варианти. То като знам как рядко някой се сеща за избраната статия, аз най-редовно слагам нова избрана... в понеделник вечер или вторник сутрин ухилване Спири 19:35, 7 ноември 2008 (UTC)

То има една поговорка "Less is more". Важното е да се направи нещо, защото в момента страницата бледнее. – Цено Максимов 21:12, 7 ноември 2008 (UTC)

Точно за това трябва да се обсъди и да се постигне консенсус. Иначе все ще се намери някой, на когото страницата да му бледнее --ikonact 21:45, 7 ноември 2008 (UTC)
Изглежда интересът към този проблем е ограничен. Трябва ли това да спъва развитието? – Цено Максимов 22:03, 7 ноември 2008 (UTC)
Едва ли някой спокойно може да каже, че началната страница на Сръбската уикипедия бледнее. – Цено Максимов 09:19, 8 ноември 2008 (UTC)

Mалко странно изглежда присъствието на Битка при Лепанто и Мики Маус в раздел с подзаглавие Из новите статии в Уикипедия:. – Цено Максимов 11:32, 9 ноември 2008 (UTC)

Цено, разбирам, че темата за началната страница живо те вълнува. Най-доброто, което мога да ти предложа, е да започнеш сам да редактираш съдържанието й, за което сигурно ще ти е от полза да прегледаш съветите тук. Би било чудесно, ако сериозно ти се занимава с актуализирането на съдържанието; можеш да се координираш и с Ivanko, който се грижи за раздел "На днешната дата през...".
Преди малко на базата на списъка с нови статии обнових почти изцяло съдържанието на раздел "Знаете ли...", като редактирах раздел "Начална страница" на Уикипедия:Последни попълнения. Сложих в коментар и инструкции за другите потребители, които биха желали да помагат. Надявам се ти и всички други да сте доволни. Спири 16:33, 9 ноември 2008 (UTC)
Да, Спиритиа, вълнува ме лицето, което се представя пред света. Ще се запозная със съветите за редактиране на началната страница. – Цено Максимов 17:04, 9 ноември 2008 (UTC)

На мен лично ми харесва положението на Картинката в настоящия контекст – и без това лявата колона е по-къса от дясната. Трябва обаче да се поправи надписа над нея – мисля, че може да се съкрати до „Картинка на деня“, както е на други уикипедии.

Нужно е да се добави междуезикова връзка към Старобългарската уикипедия, а връзката към Сомалийската ми изглежда като „напук“ на Сръбската и мисля, че е по-добре да се махне. Suomi трябва да се подреди по азбучен ред, въпреки уеб адреса. Накрая ще е полезно да се добави и пълният списък. – Цено Максимов 12:31, 10 ноември 2008 (UTC)

Аз си мисля, че ще е ще е добре да се направи обсъждане в три основни насоки преди да се правят каквито и да е промени: Какво да има на началната страница, как да бъде разположено и каква да е формата. Това ще позволи да се съберат повече идеи преди да се пристъпи към работа. --ikonact 15:26, 10 ноември 2008 (UTC)
Аз съм за запазване на съдържанието на дясната колона и картинката от Общомедия и за разменяне на местата на двете колони. Съдържанието сега в лявата колона трябва да се направи по-прегледно като дизайн и някои неща може би да отпаднат. Помощните страници е добре да се махнат – за това е Порталът на общността. Уводният параграф ми се струва, че е добре да се съкрати. Видях, че има връзка към списъка с уикипедии, но е добре да се премести под междуезиковите връзки, както е на английската. Може да се добавят и връзки към арменската, грузинската, иранската, хинди, албанската и други по-значими уикипедии. Сродните проекти може да се сложат в лявата колона, за да я попълнят, а не да са най-отдолу. Посолството също може на по-видно място да се сложи (то има ли практическо приложение?). Каква може да е формата? – Цено Максимов 18:12, 10 ноември 2008 (UTC)
Картинката да си остане в лявата колона, но по-надолу, а упътващата дясна колона да се стесни. Порталите най-отгоре може да минат отгоре на дясната колона. Щом има Портал География примерно, може да се махне Категория:География. – Цено Максимов 19:12, 10 ноември 2008 (UTC)