Беседа:Смолян/Архив 15 май 2008

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Религия

Моля тук да се дискутират данните в този раздел, които не отговарят на истината и е чиста подигравка с паметта на нашите прадеди! Аз приканвам да бъдат изтрити! --Предният неподписан коментар е направен от TodorSm (беседа • приноси) .

Преместено от Потребител беседа:Daggerstab: --Daggerstab 21:43, 14 май 2008 (UTC)

Относно това, което говорихме ще ти покажа някои неща, които може би да те накарат да си промениш мнението и да сложиш край на целия цирк, който се разиграва в раздел религия! Повече от ясно е,че този който го прави има недобри помисли за Смолян! В момента данните са тези: Исторически данни [редактиране]

Съгласно сведенията от Алманаха за Одринския вилает, за годините 1871-1872, казата Ахъ челеби с централно селище Пашмакли (Смолян) включва 14 села с общо 4191 домакинства: 2961 на българи мохамедани, 1500 на българи християни и 240 на цигани.

По данни от „Българите-мохамедани“ от Стоян Райчевски[1], през 1912-1913 г. в самия Смолян живеят 320 семейства на българи мохамедани.

Според данни от преброяването през 1934 г. (цитирани от Стоян Райчевски), в самия Смолян живеят общо 18 000 мюсюлмани (разпределението им по народности не е посочено).

Първо: Ахъ Челеби НЕ Е Смолян, а това са целите южни Родопи! Доказателството е в самата статия... в Ахъ Челеби има 2961 семейства на българи мохамедани, а в Смолян 320! Данните са неофициални и немогат да представят истината! Второ: Как от 320 семейства изведнъж стават 18 000! Официално тази цифра е невъзможна! И как по-нагоре споменавайки се че са българомохамедани и българи християни по-долу пише че разпределението им по народности не е посочено? Може много лесно да се провери и че Ахъ Челеби и била пряко подчинена на Пловдивската и Ксантийска митрополия http://www.dveri.bg/content/view/6444/392/ --Предният неподписан коментар е направен от TodorSm (беседа • приноси) .

Първо, моля да се успокоите и да се въздържате от изявления от рода на "този който го прави има недобри помисли за Смолян!". (Уикипедия:Прилагайте презумпцията за добронамереност, Уикипедия:Никакви лични нападки)
Второ, моля да подписвате репликите си по беседите - става с втория бутон отдясно наляво в горния ред с бутони над кутията за редактиране.
По темата - както сам отбелязахте, първото изречение се отнася за казата, не за самия град, и никъде в текста те не са приравнени. Ако не забелязвате, данните се отнасят за различни години. Относно "Как от 320 семейства изведнъж стават 18 000!", обърнете внимание, че е написано, че "в самия Смолян живеят общо 18 000 мюсюлмани (разпределението им по народности не е посочено)", т.е. не може да се каже кои са българи мохамедани, и кои не.
Отново ви моля да се успокоите и да прочетете текста внимателно. Никой и никъде не е написал, че в Смолян живеят само мохамедани. Информацията за църковното разделение на областта можете да добавите при информацията за епископа, или заедно с нея да я отделите в подраздел "Християнство".
Поздрави, Daggerstab 21:43, 14 май 2008 (UTC)
А, и ще разуча как стои въпроса с абзаца за икономиката. --Daggerstab 21:44, 14 май 2008 (UTC)
Абзацът с икономиката е копивио от propse.com (текста има го на няколко места в сайта). -- Григор Гачев 21:49, 14 май 2008 (UTC)


По данни на НСИ в цяла Смолянска област, която наброява над 140 000 души живеят 58 758 мюсюлмани от, които над 90% са българомохамедани и много малка част живеят в община Смолян, а в общините Мадан,Рудозем,Златоград,Девин,Доспат,Борино и Баните! Ето защо тези данни, които се публикуват не са реални! Най-реални са спомените на нашите прадеди, които ясно свидетелстват за населението по тези места! Да не забравяме, че и тези хора са насилствено помохамеданчвани от турците и че до XVI век цялото население е било християнско както се споменава и в османските източници! Затова не е коректно така да се поднесе тази информация! Нека това не звучи като религиозна обида... ни най-малко! Живеем в мир и разбирателство и религията неможе да промени това, че всички сме българи и с български родов корен... просто не мисля, че тази информация трябва да е поднесена така! За в бъдеще се надявам,че ще открием правилното изписване на статията! Поздрави! --TodorSm 22:58, 14 май 2008 (UTC)

1. Тези данни, са исторически и са посочени източници - книгата на българинът християнин Стоян Райчевски „Българите мохамедани“. Едната част от статистиката е правена от турците, а тази с 18 000 мюсюлмани от българите. 2. За това, колко помаците са насилствено ислямизирани, моля виж същата книга, както и „Помаците и торбешите в Мизия, Тракия и Македония“ на Хюсеин Мехмед. А относно това, дали помаците са били християни преди да приемат исляма, виж статията Помаци и отново книгата на Хюсеин Мехмед. 3. Ако за съответните години (1871-1872, 1912-1913, 1934) имаш друга статистика, подкрепена с източници, давай да я видим. Нямаш ли такава статистика, нямаш основание да искаш тази, която аз (и Стоян Райчевски) предоставям. --Chech Explorer 13:13, 15 май 2008 (UTC)
Уважаеми Chech Explorer! Въпреки че не се изказвам за статии, касаещи България, понеже мненията сагоре-долу равни на броя на хората, бях потресен от препратката, която сте дали към труда - инструмент в служба на геноцидния пантюркизъв на този автор Мехмед. За българската история единствено меродавни са българските историци - не руските, много от които смятат, че прабългарите били тюрки, и в абсолютно никакъв случай - турските, защото изречения от сорто на "масивен приток на селджуци през ХІ век" се опитват да насадят това мнение за целия ни народ, не само за прабългарската част от етногенезиса ни! А грамотността на автора се потвърждава от начина, по който изписва прилагателното селджуКски, чийто правопис отдавна е утвърден в българските исторически среди. Ако ще доказваме, че българите били селджуци, ама се българеели, каквато е тезата на онази персона, по-добре първо да издигнем паметник на Сюлейман паша и да напишем колко добрини е сторил с българите в Стара Загора през лятото на 1877 г. и как усилено искал да отбранява булгаристанския вилает от руските агресори, които мислели злото на братския български народ! Изцяло подкрепям искането на TodorSm за премахване на пасажа, както и всички други, основаващи се на османски историци, защото са във висша степен пристрастни. И то по простата причина, че историята почти никога не е безпристрастна, но турските пристрастия имат място ето тук. И настоятелно Ви моля да премахнете зловредния си линк, да не би някой невинен български ученик, търсещ информация за историята на Смолян, попадне на нея и вземе да й повярва и да се запише в "Сивите вълци" Bogorm 19:01, 15 май 2008 (UTC)

Уважаеми Господине знаех си,че натам отиват вашите разсъжедения! Доказано е от многобройните български учени и многобройните български документи, от хората, чиито родове още помнят тези събития, че населението е насилствено ислямизирано! Самият факт, че твърдите обратното означава колко са достоверни тези ваши твърдения! А че населението е изцяло християнско преди това свидетелстват самите османски източници, което може да проверите и тук, където са посочени източници! - http://pomaks.blogspot.com/search/label/%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8 Гарантирам, че нещата няма да останат така и невярната статия ще бъде изтрита! --TodorSm 15:09, 15 май 2008 (UTC)

Ще си позволя да копирам и от същия източник следния абзац: КОГА И КАК Е СТАНАЛО РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ИСЛЯМА В РОДОПИТЕ?

В брошурата се твърди че помаците, първи заселници в Родопите, започнали да приемат мохамеданската религия в 1091 г. и че през 1350 г. вече всички били мохамедани. Местното родопско население пък приело исляма през 1358 и 1362 г., и то по собствено желание, тъй като турците никога не налагали исляма насила. Но откШф се взе това "местно родопско население" - нали там имало само НОШлца на кумано-печенеги? И мохамеданите в Родопите две групи Ли са -едните помохамеданчено местно население, а другите потомци на помохамеданчени кумано-печенези? Изобщо бъркотията в брошурата по този въпрос е голяма. Вече бе посочено, че никакви кумано-печенежки групи не са били заселвани в Родопите. Не съществува нито едно сведение за мохамедани в Родопите до края на XIV век. Това не е било възможно и на практика, след като на Балканския полуостров до това време са съществували само християнски държави и църкви. И така, кога и как е станало разпространението на мохамеданс-твото в Родопите? Османотурските данъчни регистри, в които е описано християнското и мохамеданското население в отделните селища, по катего-Ричен начин показват, че до средата на XV век цялото население в одопите е българско християнско. Ето как е описано например населението на с. Барутин в един подробен регистър от ^481 г.: Диман - син на Драгослав, Радослав - брат на Диман, Милко - негов брат, Добромир Богдан, Радослав Богдан, Димос Нанчо, Драгино Нанчо, Боно - негов брат, Стойко Ярига. Същевременно в отделни селища на Източните и Западните родопи се споменава и за отделни мохамедани, наскоро приели исляма и записани с български бащини презимена.

Ако трябва да нарушавам спокойствието на администраторите ще го правя, но няма да допусна подобна гавра в енциклопедия представяща Смолян, нито и някой от многобройните хора, които видяха тези недопустими данни! При това положение трябва да се направят още хиляди исторически данни, което едва ли ще е в помощ на статията!--TodorSm 15:20, 15 май 2008 (UTC)

Пишеш смешни неща, освен това статията за Смолян няма никакво отношение към тях. Аз нямам намерение да водя излишния спор, че по-голямата част от помаците приемат исляма по собствена воля, защото има пре-достатъчно сериозни и признати учени, които са го констатирали още преди около век. Ето ти някои: Васил Кънчов, Владимир Арденски, Стоян Райчевски. Освен това западните учени от десетилетия насам гледат на това твърдение на българската прогандна машина (същата тази, която доведе до насилственото покръстване на помаците през 1912-1913 година, създаването на фашистката организация „Родина“, и Възродителния процес) несериозно. Напоследък, както вече казах, дори и българската историческа наука започва да преминава към лагера на историците от началото на миналия век и западните учени. Колкото и църкви да бъдат построени в Смолян, колкото и Боян Саръевци да се пръкнат, помаците си остават мюсюлмани по собствено желание, както и най-вероятно са приели тази религия за първи път. Моля информирайте се относно историята на България, що се касае до помаците, от неутрални и съвременни източници. Пропагандата относно помаците май вече е жива единствено в смолянско, но и там ще замре. А относно статията за Смолян, в нея се споменава статистиката относно броя на помаците и мюсюлманите в града и областта и си остава факт, без значение как помаците са приели исляма и каква религия са изповядвали преди това. --Chech Explorer 16:27, 15 май 2008 (UTC)


Боже Господи! Ти си побъркан човек! Чуваш ли си какво говориш? Аз съм от голям смолянски род...мислиш ли, че той не помни зверствата? Не ми споменавай имена, които не са никакви историци и запознати със ситуацията!А знаеш ли колко от помаците, които живеят в Смолян мислят като теб... аз ще ти кажа - 0!!! Ти си болен човек! Би трябвало да те изхвърлят по най-мръсния начин от тук!

Ей, по-полека! Тук не е мястото за лични нападки, а за сверка на изследвания и факти. Мисля, че към споменатите Райчевски и Кънчов следва да има сериозно отношение.--Добри 17:03, 15 май 2008 (UTC)
Ако продължаваш с обидите е по-вероятно ти да бъдеш изхвърлен. Какво ме вълнува какво мислят помаците от смолянско, които са били тормозени, малтретирани и чиито мозъци са били промивани с десетилетия наред. Аз се позовавам на българската историческа наука и на нейните учени, които ти определяш като побъркани. Ако не ти харесват фактите, можеш да псуваш, обиждаш, заплашваш, да си хвърлиш компютъра през прозореца, да си набиеш жената, но историческите факти не можеш да промениш. Поздрави --Chech Explorer 17:09, 15 май 2008 (UTC)
Проблемът е, че се позовавате не на българската, а на турската историческа наука и това, че преводът е съшит с бели конци, както по-горе според некадърно преведеното прилагателно със сгрешена буква няма да го направи български. Въобще не разбирам защо не се наложи забрана за цитиране на подобни етноненавистни сайтове: ако някой опита по подобен начин като авторът на онова "изследване", към което е припратката, да каже на някой китаец, че не бил китаец, ами чжурчжен от тунгусо-манчжурската етническа груп, понеже те, видите ли, нахлули през ХІІ в. и сигурно ще бъде незабавно удавен в южнокитайско море. Bogorm 19:01, 15 май 2008 (UTC)

Давай изхвърли ме... след мен ще дойдат други! Как не те е срам да говориш за исторически факти, които са факти за хора броящи се на едната ръка! Ще трия глупостите ти до край света! Ще се обърна и към останалите модератори за тези твои бъртвежи! Хвала на "промитите мозъци" като Райна Княгиня, Антон Радичев, Божидар Димитров, Николай Овчаров, Капитан Петко войвода, всички световни историци признати за такива, европейски дипломати като руските консули Церетелев и Игнатиев,като английският посланник в Цариград които разказват за кланетата и за насилственото помохамеданчване на християните в Родопите и в цяла България! Срамиш имена и светци като Висарион Смоленски! Ти си против целия свят и против истината! http://pomaks.blogspot.com/2007/03/blog-post_9828.html И като последно бих казал, че държанието ти и мненията ти неотговарят на постта ти в Уикипедия... срам ме е от хора като теб! И след като не те интересуват помаците в смолянско защо си се захванал въобще да бълваш идиотизми!?--TodorSm 17:24, 15 май 2008 (UTC)


Именно място за изследвания и факти, а не измислиците на един болен мозък,който на всичкото отгоре има права тук! --TodorSm 17:26, 15 май 2008 (UTC)

Успокойте се моля ви. Прочетете У:НЛН. И имайте предвид, че наистина вървите бързо към блокиране.--Мико 17:29, 15 май 2008 (UTC)
Не знам, като чета какво са писали се изкушавам да блокирам и двамата за по 24 часа. За протокола, У:НЛН = Никакви лични нападки. Причината да съществува подобна препоръка се вижда по-горе - веднъж като почне някой, спорът се изражда в безплодна размяна на обиди. Daggerstab 17:34, 15 май 2008 (UTC)
Аз не съм го нападал, той изсипва жлъч върху мен и историците. Тук защитавам историческите данни за Смолян, а той го обръща на други тема. Виж по-горе това, което съм пуснал в тъмен шрифт. --Chech Explorer 18:08, 15 май 2008 (UTC)


Тук нестава въпрос за лични нападки, а за човек, който прави нападки към хиляди! Сам човек... без капка подкрепа на неговите измишльотини от страна на населението в Смолян и областта! Неможе този човек да решава тези неща! Затова Ви моля вземете мерки да не се допускат подобни неща!--TodorSm 17:32, 15 май 2008 (UTC)

А вие като модератори имате ли някаква отговорна позиция... защо запазвате тази дистанцираност и припомняте само за правилата! А в правилата има ли точка, в която се позволяват лъжливи писания и то по подобна тема! Интелигентни хора сте... виждате как човека се гаври с целия изстрадал народ! Необходимо ли е всичко това? Има хиляди места, където истината е наяве! --TodorSm 17:43, 15 май 2008 (UTC)

Вече ти казах, ако мислиш, че статистика за тези години е лъжлива, дай тогава вярната, но я подкрепи с източници. Всичко останало се отклонява от темата. --Chech Explorer 18:10, 15 май 2008 (UTC)


Ще дам не се притеснявай! Но тази статистика, която си пуснал ти е недопустима! Поради това, че ако трябва да разглеждаме тези исторически данни трябва да прибавя и всички други факти от помохамеданчване и от минали периоди, статията би станала огромна! И второ твоите източници не са ИЗТОЧНИЦИ! Източниците са доказани и правдоподобни, а не такива като твоите! Ако трябва пиши на някой от големите историци... Божидар Димитров например, а не съмнителни турци, за които единствената цел е турцизирането на нашата държава! Твоите източници просто не са източници! --TodorSm 18:17, 15 май 2008 (UTC)

Много ще се зарадвам да покажеш статистиката от 1871-1872, 1912-1913 и 1934. Очаквам я с нетърпение. --Chech Explorer 18:20, 15 май 2008 (UTC)


Това всичко добре... но твоята "статистика" има място само на твоята страница, но не и тук, защото пак повтарям неможе да се смята за достоверна! Щом за теб е достоверна я окачи ако искаш и в спалнята си, но не и тук! --TodorSm 18:23, 15 май 2008 (UTC)

По какво определяш една статистика за достоверна?--Chech Explorer 18:24, 15 май 2008 (UTC)

Ще ти кажа зашо твоята не е такава, което е по-важно! Защото е статистика на тези, които са се опитвали всячески да ислямизират населението в българска територия и са публикували лъжливи данни(факт, който мога да покажа ако те интересува)! И второто не е подкрепена от големите български и световни историци,писатели,политици и т.н., а от хора,които немогат да се преброят напръстите на едната ръка! Третото е паметта на моят и на другите стотици родове в моят край!Четвъртото защото нескрито симпатизираш на нещо, макар да имаш права тук! Ето затова! А бъди сигурен, че тук ще дойдат много хора с много факти! И ако си мислиш, че независимо дали ще бъда блокиран или не ще спра да казвам истината и да не позволявам да се гаврят с паметта на моите прадеди жестоко се лъжеш! Нямам лошо намерения към никого! Нито в Смолян нито в региона... всички там сме на едно мнение... проблем при нас няма... проблемите са в други области! А ти си единствения, който мисли по този начин! Ето затова твоето мнение не би трябвало да се допуска тук!--TodorSm 18:36, 15 май 2008 (UTC)

Извинявай много, но статистиката от 1912-1913 и от 1934 година е правена от българите. Нали се сещаш, че тогава е Смолян вече е било в България. И освен това, както ти казваш, тези две статистики не са правени от хора, опитвали се да разпространят исляма, а точно обратното - българите покръстват помаците през 1912-1913. Дори е по-склонно да се приема, че в последните две статистики броя на мюсюлманите е занижен. Има логика, нали? --Chech Explorer 18:42, 15 май 2008 (UTC)


Не няма логика...обясних ти че това са хора неможещи да се поберат на пръстите на едната ръка...може ли тяхното мнение да се вземе за обективно!? А мнението на целият народ... и на всички,които изброих по-горе... те ли грешат?--TodorSm 18:48, 15 май 2008 (UTC)

Кои хора не могат да се преброят на пръстите на едната ръка? --Chech Explorer 18:57, 15 май 2008 (UTC)

Дискусия може да се води винаги, но не и по-този начин! Виждайки единствените му източници не би трябвало въобще да се приема тази негова редакция! Всички спорове биха свършили веднага и до показване на истинската история и статистика някой ден! Най-малкото той е човек нямащ нищо общо със Смолян и хората там! --TodorSm 18:58, 15 май 2008 (UTC)

Тези, които ти цитираш, което отново не се знае дали въобще е достоверно! --TodorSm 18:59, 15 май 2008 (UTC)

Питай някой от Уикипедия, който има книгата да провери, щом на мен не ми вярваш. Мико май я има. --Chech Explorer 19:15, 15 май 2008 (UTC)

Мисля, че не разбра, че това няма никакво значение,нито турските ти факти, нито на малцината българи! Фактите са известни за всички интелигентни хора в България... неговориш за събития преди хилядолетия, помни това!--TodorSm 19:20, 15 май 2008 (UTC)

Няма ли най-после да ми ги представиш тези факти, относно бройката на мюсюлманите в смолянско към горепосочените години, дето цяла България ги знае освен мен? --Chech Explorer 19:22, 15 май 2008 (UTC)


Приятелю тук става въпрос за твоите данни! Немога да разбера на малоумен ли се правиш? А данните при първа възможност и необходимост ще бъдат публикувани! Не е важното кога, а важното е да са истинските! Отправил съм въпроси към няколко институции като историческия музей "Стойо Шишков"(приканвам те да се запознаеш с неговия труд за да разбереш още защо твоите данни са глупост)! Просто толкова най-малкото съмнителни глупости нямат място тук! В противен случай тук ще бъдат публикувани само и единствено подобни статии спорейки една с друга, но едните винаги неверни! И пак ти казвам... тук става въпрос за твоята статия и твоите мнения по-нагоре в беседата! И би ли ми казал какви са твоите интереси за тези неземни глупости, които публикуваш? --TodorSm 19:28, 15 май 2008 (UTC)

Докато не намериш данни от исторически извор за горните години, които са различни от посочените, тези на Стоян Райчевски остават в статията. Дори и да намериш други данни, тези на Райчевски пак ще останат, за да се спази правилото за неутралната гледна точка. Поздрави --Chech Explorer 19:31, 15 май 2008 (UTC)

Нали... дай като засега няма числа да оставим глупостите в статията! Е НЯМА ДА Я БЪДЕ...АКО ТРЯБВА ЦЯЛ СМОЛЯН ЩЕ ТРИЕ ТЕЗИ ТВОИ ДАННИ ОТ ТАЗИ СТРАНИЦА ПРАВЕНА УЖ ЗА СМОЛЯН, А НЕ ЗАЩИТАВАЩА СМОЛЯНЧАНИ! И каква неутрална гледна точка има тук? Няма такава! Дай и аз да напиша тогава правилна гледна точка какво ще кажеш? Неможе всяко мнение да се смята за достоверно!--TodorSm 19:35, 15 май 2008 (UTC)

Авторски права на абзаца в "Икономика"

Спорния абзац е изграден на няколко стъпки от 62.73.87.45 (беседа) на 2 октомври 2007: [1], [2], 6 октомври: [3], като част от текста съществува отпреди това. В същото време страницата, посочена от Chech Explorer (беседа - приноси) източник - http://www.bulgarianpropertiesforinvestment.com/regions.php?id=160, е "(липсващ копирайт) 2008, Всички права запазени.", и началото на текста в нея подозрително наподобява този на статията при нас. Подозрителни прилики се забелязват и в текста на propse.com, като на сайта май няма съобщения за копирайт или дата. Ще проверя и други страници от сайтовете за подобни "съвпадения"... --Daggerstab 22:00, 14 май 2008 (UTC)

Секцията "Други" придобива сегашния си вид на 6 юни 2007, след като текста за диригента е добавена малко по-рано под заглавие "ПОЯВА НА МОДЕРНАТА МУЗИКА В СМОЛЯН". --Daggerstab 22:10, 14 май 2008 (UTC)

Именно аз я писах на няколко пъти, което също е доказателство за това! Преди тази дата в интернет пространството никъде я няма! Казах ви че дори и гласуването за най-добрият град за живеене на Дарик и 24 часа също я използва... абсолютно същата! Мога да ви гарантирам, че никак не ми е приятно да подхвърляте така труда ми! Затова в момента съм и изнервен, за което се извинявам!

В момента убеждавам Григор. :-) Спокойно. Освен това вероятно ще се наложи да изпращам разни писма на разни сайтове за имоти, на които вероятно няма да отговорят. --Daggerstab 22:10, 14 май 2008 (UTC)

Благодаря ви! Надявам се че нищо няма да остане напразно! Това е проблем явно тук, защото от много места цитират информацията от Уикипедия, но не го обявяват, след което се трият от тук статиите на хората --TodorSm 22:14, 14 май 2008 (UTC)

Сравних нашата София с тази в propse.com - вече е ясно кой от кого е копирал. :-) Да, наистина, проблем е. Имаме си списък (Уикипедия:Спазване на GFDL), чиито реални размери вероятно са много по-големи... --Daggerstab 22:16, 14 май 2008 (UTC)

Благодаря ви че разбрахте кой е виновникът всъщност! А аз в интерес на истината се радвах, че го копират на много места, но ето до какво се стигна! Важното е да се разрешават подобни проблеми! Доколкото за религията вече изпратих питане към историческия музей за точните данни! Благодаря и лека работа!

Наистина грешката е моя. Признавам си я, и се извинявам от сърце на всички засегнати. -- Григор Гачев 21:30, 15 май 2008 (UTC)

Защитена страница

Тъй като очевидно някой хора не могат да се разберат по нормален начин, защитих страницата до достигане на консенсус. Държа да отбележа, че би трябвало да блокирам и двамата участници в редакционната война по У:ПТВ, но реших, че не си струва труда, защото ще продължат при изтичането на срока. --Daggerstab 18:35, 15 май 2008 (UTC)


А аз държа да отбележа, че администраторите трябва колкото се може по-бързо да вземат решение в полза дали тези данни да ги има на страницата или не! Неможе такива съмнителни и недостоверни данни да се публикуват така... разберете го...ако трябва нищо няма да се редактира в тази секция, но това е недопустимо! Скоро се очакват и още хора,които да вземат участия против тези лъжливи изказвания на потребителя Chech Explorer, с които вие самите виждате как се гаври със целия български народ и неговата памет! --Предният неподписан коментар е направен от TodorSm (беседа • приноси) .

В общия случай - ако не се касае за явен вандализъм - администраторите на Уикипедия не могат и не трябва да вземат решение за съдържанието от позиция на силата. --Daggerstab 19:07, 15 май 2008 (UTC)


Потребителят TodorSm има моята пълна подкрепа в мнението си за действията на ChechExplorer ако ще само заради пантюркистката препратка, която последният е дал като аргумент. Тя трябва да се премахне по най-бърз възможен начин! Уважаеми Daggerstab, призовавам Ви да направите забележка за поставянето на тази тенденциозна, инородна, еквилибристична песвдоисторическа препратка по-горе. И то настоятелно --Bogorm 19:03, 15 май 2008 (UTC)

Уважаеми daggerstab това е явен вандализъм! Само че не за вас... не и за Chech Explorer, а за гражданите за които се отнася тази статия! Настоявам от името на всички смолянчани тези обидни мнения и данни на потребителя да не бъдат допускани тук... НАЙ-МАЛКОТО защото са неверни --TodorSm 19:17, 15 май 2008 (UTC)

Извинявам се много, но защо трябва да се трият данни, които пряко касаят дадена статия, предоставени са от правителството на Република Българя и са цитирани от уважавани български историци? --Chech Explorer 19:19, 15 май 2008 (UTC)

Те не касаят тази статия, защото ако тръгнат да се разказват фейлетони в тази сериозна статия тя би придобила съвсем други измерения! СТАТИЯТА НЕ Е ПРЕДОСТАВЕНА ОТ НИКАКВО ПРАВИТЕЛСТВО и не са цитирани от никой от уважаваните български историци! Поредната глупост поради, която директно без да се замислят трябва да премахнат твоите измислици!--TodorSm 19:22, 15 май 2008 (UTC)

Не се отклонявай от темата. Данните от преброяването са предоставени от българските правителства и щом като в статията има раздел „Религии“, значи трябва да се опоменат какви религии се изповядват и от колко хора, посочвайки официална информация, като тази, оповестена от правителствата на България през 1913 и 1934 година. --Chech Explorer 19:25, 15 май 2008 (UTC)


Абе ти добре ли си бе гражданино!? От какво правителство са предоставени това данни... хайде покажи! От османската власт със сигурност! А и е посочено какви религии изповядват хората! А от колко хора се изповядва може да провериш НСИ! Там са данните от правителството! И всеки знае това! И те жестоко се различават от твоите отпреди век! А и даваш данни(измислени) за определени години... как така от колко хора се изповядва тогава? Къде са тези хора сега....къде са били и преди това в историческите хроники? Още веднъж призовават да се спрат тези глупости и администраторите да вземат правилното решение... другото е нездравословно за родопските ни сърца!--TodorSm 19:32, 15 май 2008 (UTC)

По повода на бълг. правителство: уважаеми Chech Explorer, ще отговоря метафорично чрез историята на Китай, не защото я познавам по-добре от българската, а зощото се страхувам, че някои пантюркистки кръгове, ако такива са се пръкнали в нашата У, ще ме захапят: пак Ви казвам, ако някой каже на някой китаец, че бил монголец, но се превземал...(точно за това разбирам и съм солидарен с гнева на TodorSm) Няма да описвам нататък какво ще му се случи, мразя насилието. И така - че монголците не били всъщност само във Вътрешна Монголия, ами видите ли, Кубилай Хан контролирал земята чак до Хуанхъ, значи и монголците днес са дотам, ама правителството на Китай не го признавало, подобни допотопни изказвания са възможни само от монголски историци и само на територията на Монголия, защото ако се правят на китайска територия, на изказалите емпирично ще се припомни, че смъртното наказание в тази страна още е в сила. Но радостното там (и тук разликата с България) е в това, че китайското правителство не се състои от монголци и не допуска подобно паналтайски безчинства да се пръкват там. Надявам се, че мегафората е ясна. Вж. по-горе заб. ми за тенденциодността на историята и къде е границата.Bogorm 19:35, 15 май 2008 (UTC)

Именно - правителството, поръчало статията, може да е всякакво друго, но не и българско - може да е на югоизток, а защо не и щаб-свартирата на Cивите вълци?Bogorm


Със сигурност от там е информацията, няма спор за това! За наистина пореден път подканвам администраторите да премахннат тези мнения и да оставят в глава религия единствено фактите, които са доказани единно от българската държава, българските историци, българските исторически музеи и хората живеещи по тези места! В момента се води безмислен спор, в който ако имаше как хиляди щяха да са срещу един и то човек нямащ общо със Смолян и региона!--TodorSm 19:43, 15 май 2008 (UTC)


И забравих да кажа, че администраторите при тяхно желание могат да посетят изложбата и информацията за Смолян и региона на салона на изкуствата в НДК,където именно това е акцента в тазгодишното издание. Там могат да се запознаят с историята на нашият край! --TodorSm 19:46, 15 май 2008 (UTC)

Тези ти редове просто няма смисъл да ги коментирам. Нека някой друг да даде мнение по тях вместо мен. А към администраторите: готов съм да си понеса наказанието от 24 часа бан за повече от 3 връщания на ден, но нека и TodorSm получи същото наказание за същото деяние (още повече, че той започна да трие и връща) и освен това да бъде санкциониран за дето ми се закани, пряко се обърна към мен или ме нарече: „Ти си побъркан човек! Чуваш ли си какво говориш?“, „Ти си болен човек! Би трябвало да те изхвърлят по най-мръсния начин от тук!“, „Ще трия глупостите ти до край света!“, „срам ме е от хора като теб“, „Именно място за изследвания и факти, а не измислиците на един болен мозък,който на всичкото отгоре има права тук!“, „Немога да разбера на малоумен ли се правиш?“, „Абе ти добре ли си бе гражданино!?“. Повече не мога да търпя такова отношение. Администраторите, моля... --Chech Explorer 19:47, 15 май 2008 (UTC)
Изцяло подкрепям искането на TodorSm за премахване на пасажа, както и всички други, основаващи се на османски историци където и да било(освен за данни за Турция, естествено!), защото са във висша степен пристрастни. И то по простата причина, че историята почти никога не е безпристрастна, но турските пристрастия имат място ето тук. И настоятелно Ви моля да премахнете зловредния си линк, да не би някой невинен български ученик, търсещ информация за историята на Смолян, попадне на нея и вземе да й повярва и да се запише в "Сивите вълци". Колкото до нападките - не ги приветствувам, но ако не спадате към пантюркистките кръгове , ще се съгласите, че турските историци трябва да се цитират само в турската У. Иначе горко ни! Bogorm 19:49, 15 май 2008 (UTC)
За кой път да повторя, че статистиката от 1913 и 1934 година е правена от българи и Стоян Райчевски е българин, чиято книга съм цитирал? За кой път? --Chech Explorer 19:53, 15 май 2008 (UTC)
А как ще обясните:"виж същата книга, както и „Помаците и торбешите в Мизия, Тракия и Македония“ на Хюсеин Мехмед."(името е толкова българско, колкото и Сюлейман паша!) - погледнах в тази препратка и косите ми се изправих от прочетеното, две граматически глупости доказват колка била българска или колко била научна - "венециЯнци" и "селджуТски" - научността на този правопис е като на ученик в 1 клас, а съдържанието е екстриместки пантюркизъм, позоваванията на онези миграции... Просто не ми се мисли какво би се случило с автора, ако го напише за преселванията на монголците в Китай същата алхимична стъкмистика!... Bogorm 19:59, 15 май 2008 (UTC)
Защо се отклоняваш от темата? :-) Хюсеин Мехмед си няма връзка със статистическите данни за Смолян. Ние обсъждаме точно тях тук. Ако искаш да критикуваш Хюсеин Мехмед, направи си статия за него и си го критикувай на беседата. :-) Та пак да наблегна, горната статистика е направена от българската държава. Мога да ти дам още един източник специално за данните от 1934 година ако това би те успокоило. --Chech Explorer 20:06, 15 май 2008 (UTC)

А за кой път аз да повторя, че за да бъде едно мнение достоверно то трябва да е подкрепено единно от държавата, от ИСТИНСКИТЕ историци, от хората! Ако трябва доживотно да бъда наказан само и само подобни глупости да не се говорят за моя роден край, земята на нашите предци!А "обидите" ми са наистина много безобидни имайки предвид състоянието, в което се намирам след вашите пропаганди тук! А и всеки би ме разбрал! Ако има отговорни хора тук също трябва да го знаят и да вземат конкретните мерки по наистина този срамен и недостоверен за българите спор!--TodorSm 20:02, 15 май 2008 (UTC)

А ти как заключи, че Стоян Райчевски не е истински историк? --Chech Explorer 20:06, 15 май 2008 (UTC)
За протокола - написал е тези книги тук. Хубаво се вгледайте в заглавията... --Daggerstab 20:11, 15 май 2008 (UTC)
към ChechExplorer: Четенето на тази препратка от българин е духовен мазохизъм, но за подрастващата публика може да се превърне и в духовно убийство(А то е по-страшно от физическото!), в национално лакейство и деградация на чувството за национална идентичност... Ако дръзвате да поемете този риск, просто допринасяте за гибелта на българската нация, сякаш не й стигат три национални катастрофи... Интернетът не е, за да чете българската младеж пантюркистки стъкмистики, преведени на бълг. неграмотно, а за да се запознава с Ботев, Чинтулов, Вазов, Яворов... Но ако се подхлъзне по пропастта , по която ще я повлече първото(за което ще имате принос), това ще доведе до колосално духовно бедствие...
Току що се вгледах и в препратката на Daggerstab и излиза, че не само пантюркизма, но и ционизма ще привлечете на своя страна, след като в първото заглавие се разкрива колко отдавна били евреите по бълг. земи! А истината е, че евреи на Балк. полуостров нахлуват след като през 1492 г. Фердинанд І ги изселва от Испания, по покана лично на султана и ги приютява в Солун, след като лошият католик се отнесъл така. Още през ХV век ционизмът и пантюркизмът са действували в комбина, правят го и сега, но си мислех, че в днешно време само среу арабския свят, а вашите препратки ме убеждават, че не само срещу него... Bogorm 20:21, 15 май 2008 (UTC)
Чудя се, дали ако Райчевски е авторитет, и онези дама, финансирана от фондацията Роберт Бoш, която се подкрепя от крупни фирми с филиали в Анадола, дали и онази дама по професия история на изкуството, ако не греша, с беседата за мита за Батак, заслужава титлата авторитет? Значи само рушителите на митове са авторитети? Ако това беше вярно, нямаше в Европа да тикват доживотно неонацисти, отричащи Холокоста зад решетките, щяха да ги провъзгласят за "авторитети" Bogorm 20:26, 15 май 2008 (UTC)

Нека незабравяме и "Родина"! Това е по-истинско от всичко друго! http://rodinec.blogspot.com/ http://www.youtube.com/watch?v=UEtNmAVCzQA&eurl=http://pomaks.blogspot.com/2007/03/blog-post_3994.html http://www.youtube.com/watch?v=bc_ZxzbnxZ8&eurl=http://pomaks.blogspot.com/2007/03/blog-post_3994.html --TodorSm 20:26, 15 май 2008 (UTC)


Статията е временно защитена към последната версия, когато и двамата (TodorSm, Chech Explorer) нарушихте правилото за тройното връщане. Всъщност правилото предполага да бъдете блокирани, и TodorSm отделно от това вече многократно си заслужи блокировката с личните нападки, които не спира да отправя. Поради което и подкрепям заявката за блокирането му. В случая даже Daggerstab се държа меко и толерантно към вас, но изглежда въобще не го разбирате. И още нещо което не разбирате. Защитата на статията не поддържа определена нейна версия. Тя е за да престанете с детинските си връщанки да харчите сървърни ресурси, за които забравяте че вие - не, но все някой плаща! Защитата служи да даде възможност на спорещите да използват беседата за да стигнат до консенсус и да съвместят всичките си различни гледни точки в една неутрална. Който има нужда да свиква с тази мисъл, да започва от този момент! Spiritia 20:10, 15 май 2008 (UTC)


Ще оставя мненията на администраторите, с които показват как си вършат работата настрани! Ето тук намерих откъс от книгата на Райчевски - http://pomaks.blogspot.com/2007/03/blog-post_3994.html Всъщност Райчевски през цялото време твърди,че помаците са помохамеданчени българи и са един етнос заедно с християните! Апропо доколко той е историк, само да отбележа, че няма дори диплома по история! Тук може да се види, че всъщност Chech Explorer досега е използвал единствено неверни информации! Моля администраторите за пореден път да се запознаят цялостно със ситуацията! --TodorSm 20:21, 15 май 2008 (UTC)

Така си и мислех за дипломата, веднага ми хрумна, че е една капка вода с онази подкупена филистерка с мита за Батак, но само го предполагах, благодаря сърдечно за сведението! Ще знам никога да не купувам негово "четиво", щом пише такива пропаганди без диплома по история.Bogorm 20:29, 15 май 2008 (UTC)