Богдановски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Богдановски манастир
Mănăstirea Bogdana
Отливката от паметната плоча на среднобългарски език. Според нея манастирът е възстановен на 30 юни 1559 г. от Александър III Лепушняну.
Отливката от паметната плоча на среднобългарски език. Според нея манастирът е възстановен на 30 юни 1559 г. от Александър III Лепушняну.
Карта Местоположение в Ръдъуц
ВидПравославен манастир
Местоположение Ръдъуц, Сучава (окръг), Румъния
Изграждане1360 г.
СтатутДействащ женски манастир
Сайт[1]
Богдановски манастир в Общомедия

Богдановският манастир или още и Богданският манастир (на румънски: Mănăstirea Bogdana) с католикона си, посветен на „Свети Никола“, е най-старата църковна сграда в Молдова. Църквата с манастира е издигната от Богдан I в памет на избавлението от „Короната на Свети Стефан“.

Манастирът е исторически паметник на изток от Карпатите, символизиращ новото начало и имащ специална историческа, религиозна и културна роля за историческата земя на Молдова. По време на управлението на Александър Добрия (1400 – 1432) църквата става епископска резиденция. Между 1479 и 1482 г. Стефан Велики поставя върху гробовете на шестимата владетели на Молдова красиво издълбани плочи, украсени с обичайната плетеница, разделени от дъски една над друга и с надписи на църковнославянски или среднобългарски език. На входа на църквата има надпис от времето на Богдан III от 1517 г., който указва, че дарява на манастира 800 полски злоти. Църквата е възстановена по време на владението на Александър III Лепушняну, който през 1559 г. добавя оградена веранда и заменя някои от прозорците с нови готически.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]