Бистрица (манастир, Молдова)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Манастир Бистрица
Mănăstirea Bistrița
Карта Местоположение
ВидПравославен манастир
Местоположение Бистрица, Нямц (окръг), Румъния
Изгражданеначалото на 15 век
СтатутДействащ мъжки манастир
СайтSite web
Манастир Бистрица в Общомедия

Манастирът Бистрица (на румънски: Mănăstirea Bistrița) е един от двата православни манастира с това име в Румъния. Другият манастир Бистрица е във Влашко. Молдовският е по-стар с близо век.

Намира на 8 км западно от Пятра Нямц. Църквата е осветена през 1402 г., като ктиторска на молдовския войвода Александру чел Бун, чийто мощи се съхраняват тук. Манастирската черква е исторически и археологически ценна със своите особености на византийската архитектура за времето си. Тя е богато украсена, а входната ѝ врата от 15 век е с изящна изработка. Богато изографисана.

Манастирът е заобиколен от 4-метрова каменна стена, построена по време на управлението на Петру Рареш (1541–1546), след като според легендата оригиналната е разрушена през 1538 г. от армията на Сюлейман Великолепни. От това време е датиран и параклисът, разположен на север от манастира. Във вътрешния двор е камбанарията - построена през 1498 г. от Стефан Велики. С обширната си реставрация на манастира през 1554 г., Александър III Лепушняну също се смята за ктитор.

Счита се, че манастирът е дарение за православния народ на Молдова от управляващата страната династия Мушати (1374-1546). Името на династията идва от Мушата (Маргарита), дъщеря на Богдан I.

Чудотворната икона[редактиране | редактиране на кода]

Чудотворната икона на св. Анна е подарена на манастира през 1407-1408 г. от съпругата на войводата Александру I - Ана. Според традицията, иконата е „патронажен подарък“ на ктиторката Ана от императрица Елена Драгаш. Иконата е реставрирана през 18 век и през 1853 г. е поставена в нова рамка от резбовано и позлатено дърво на кипарис. Иконата е изпратена през 1401 г. от Константинопол за Сучава по Григорий Цамблак и архонта Мануил, след което от Сучава поема в тържествено религиозно шествие към манастира през 1407/08 г. Начело на шествието е господарката на молдовската земя - Ана.

В музея на манастира се помещава важна колекция на средновековното иконографско изкуство. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]