Бучач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бучач
Бучач
— град —
      
Герб
Страна Украйна
ОбластТернополска област
Площ9,98 km²
Надм. височина271 m
Население12 511 души (2001 г.)
1254 души/km²
Основаванепреди 1260 г.
Пощенски код48400–48401
Официален сайтwww.buchach.org.ua
Бучач в Общомедия
Улица „Мицкевич“
Василиански монастир

Бучач (на украински: Бучач) е град в Западна Украйна, Тернополска област. Разположен е на река Стрипа, на 55 km югозападно от Тернопол и на 50 km североизточно от Ивано-Франкивск. Населението му е около 12 500 души (2001).

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за град Бучач са от 1260 г. След образуването на Жечпосполита през 1569 г. става важен търговски център на пътя, свързващ Полша с Османската империя. По време на въстанието на Богдан Хмелницки успешно се защитава срещу казаците и в него се заселват много еврейски бежанци от съседните области. След Първата подялба на Полша през 1772 г., заедно с останалата част от Галиция, е присъединен към Австрия.

Първите промишлени предприятия в Бучач са създадени в края на 19 век и до Първата световна война там са построени няколко фабрики, най-голямата от които произвежда дървени играчки. След войната градът от 1 ноември 1918 г. до юли 1919 г. е в Западноукраинската народна република, а през 1921 година отново става част от Полша с Рижкия договор. След Пакта Рибентроп-Молотов от 1939 г. е анексиран от Съветския съюз, като през следващите месеци пристигат много евреи от окупираните от Германия части на Полша.

Бучач е окупиран от германските войски на 7 юли 1941 г. През следващите няколко години почти цялото еврейско население на града е избито, главно в концентрационния лагер Белжец или в околностите на града. В края на войната в Бучач остават около 100 евреи, които се изселват, повечето в Израел. След превземането на града от съветските войски през 1944 г. поляците също са принудително изселени.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Бучач і Бучаччина. Історично-мемуарний збірник. Лондон. НТШ, т. XXVII. 944 с.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Buchach в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​