Виктор Пацаев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виктор Пацаев
USSR stamp Viktor Patsayev cropped.jpg
съветски космонавт
Роден 19 юни 1933
Актюбинск, Казахска ССР
Починал 30 юни 1971
стратосферата над Казахстан
Националност руснак
Друга професия инженер
Престой в космоса 23 денонощия 18 часа 21 минути
Селекция Група ЦБКЕМ-1 (1968)
Мисии Союз Т-11
Салют-1
Емблема на мисията Soyuz 11 mission patch.gif
Виктор Пацаев в Общомедия
Пощенска марка на СССР «Подвигът на героите ще живее векове» (в памет на екипажа на космическия кораб «Союз-11») (1971)

Виктор Иванович Пацаев е летец-космонавт на СССР, Герой на Съветския съюз. Загинал при разхерметизация на спускаемия апарат по време на кацането на «Союз 11».

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 юни 1933 г. в Актюбинск, Казахска ССР, днес Казахстан. През Втората световна война баща му загива на фронта. От септември 1948 г. семейството му се премества в гр. Нестеров, Калининградска област. През 1950 г. Виктор Пацаев завършва училище и постъпва в Пензенския индустриален институт, факултет по фина механика, специалност електроноизчислитени машини. Завършва през 1955 и започва работа в Централната аерологическа (въздушна) обсерватория на Хидрометеорологичната служба на СССР. Участва в конструирането на прибори за метеорологичните ракети. През 1958 започва работа в ОКБ-1 (конструкторското бюро на Сергей Корольов).

В отряда на космонавтите[редактиране | редактиране на кода]

От 1968 е приет в отряда на космонавтите. През 1971 извършва полет в космоса като инженер-изследовател на космическия кораб «Союз 11» и орбиталната космическа станция «Салют-1». Полетът продължава 23 денонощия 18 часа 21 минута 43 секунди. При спускането към Земята става разхерметизация на спускаемия апарат на «Союз-11» и екипажът, в състав Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев, загива.

Пацаев, заедно с колегите си от екипажа на "Союз-11" са погребани в Кремълската стена на Червения площад в Москва.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Бюст на В. Пацаев в Актюбинск

В негова памет[редактиране | редактиране на кода]

На името на Пацаев са наречени:

Монтирани са паметни плочи в Калуга, Пенза (на сградата на Пензенския държавен университет), с. Рождествено (Самарска област)(на ул. "Пацаев", № 16) и в Долгопруднс (на ул. "Първомайска", в къщата, където е живял, и на сградата на Централната аерологическа обсерватория).

В средното училище на гр. Нестеров, Калининградска област е открит музей "В. Пацаев". В двора на училище № 39 в гр. Пенза е изградена колона на "В. Пацаев".

На името на Виктор Пацаев, Владислав Волков, Георгий Доброволски, а също така и на Владимир Комаров са наречени 4 планети в популярната компютърна игра Mass Effect 2 (съзвездие Память скопления Центр Аида).

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Препратки[редактиране | редактиране на кода]