Виктор Пацаев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виктор Пацаев
USSR stamp Viktor Patsayev cropped.jpg
съветски космонавт
Националност руснак
Статус загинал
Роден 19 юни 1933
Актюбинск, Казахска ССР
Починал 30 юни 1971
стратосферата над Казахстан
Друга професия инженер
Престой в космоса 23 денонощия 18 часа 21 минути
Селекция Група ЦБКЕМ-1 (1968)
Мисии Союз Т-11
Салют-1
Емблема на мисията Soyuz 11 mission patch.gif
Пощенска марка на СССР «Подвигът на героите ще живее векове» (в памет на екипажа на космическия кораб «Союз-11») (1971)

Виктор Иванович Пацаев е летец-космонавт на СССР, Герой на Съветския съюз. Загинал при разхерметизация на спускаемия апарат по време на кацането на «Союз 11».

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 юни 1933 г. в Актюбинск, Казахска ССР, днес Казахстан. През Втората световна война баща му загива на фронта. От септември 1948 г. семейството му се премества в гр. Нестеров, Калининградска област. През 1950 г. Виктор Пацаев завършва училище и постъпва в Пензенския индустриален институт, факултет по фина механика, специалност електроноизчислитени машини. Завършва през 1955 и започва работа в Централната аерологическа (въздушна) обсерватория на Хидрометеорологичната служба на СССР. Участва в конструирането на прибори за метеорологичните ракети. През 1958 започва работа в ОКБ-1 (конструкторското бюро на Сергей Корольов).

В отряда на космонавтите[редактиране | редактиране на кода]

От 1968 е приет в отряда на космонавтите. През 1971 извършва полет в космоса като инженер-изследовател на космическия кораб «Союз 11» и орбиталната космическа станция «Салют-1». Полетът продължава 23 денонощия 18 часа 21 минута 43 секунди. При спускането към Земята става разхерметизация на спускаемия апарат на «Союз-11» и екипажът, в състав Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев, загива.

Пацаев, заедно с колегите си от екипажа на "Союз-11" са погребани в Кремълската стена на Червения площад в Москва.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Бюст на В. Пацаев в Актюбинск

В негова памет[редактиране | редактиране на кода]

На името на Пацаев са наречени:

Монтирани са паметни плочи в Калуга, Пенза (на сградата на Пензенския държавен университет), с. Рождествено (Самарска област)(на ул. "Пацаев", № 16) и в Долгопруднс (на ул. "Първомайска", в къщата, където е живял, и на сградата на Централната аерологическа обсерватория).

В средното училище на гр. Нестеров, Калининградска област е открит музей "В. Пацаев". В двора на училище № 39 в гр. Пенза е изградена колона на "В. Пацаев".

На името на Виктор Пацаев, Владислав Волков, Георгий Доброволски, а също така и на Владимир Комаров са наречени 4 планети в популярната компютърна игра Mass Effect 2 (съзвездие Память скопления Центр Аида).

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Препратки[редактиране | редактиране на кода]