Володимирски исторически музей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Исторически музей на Володимир-Волински
Володимирський історичний музей
Музеи в Украйна
МестоположениеВолодимир
Основан1887 г.
Работно време
Лятно работно време9.00 – 17.00 ч.
(почивни дни: понеделник, събота, неделя)
Зимно работно време9.00 – 17.00 ч.
(почивни дни: понеделник, събота, неделя)
Допълнителна информация
ДиректорВолодимир Стемковски
Адресгр. Володимир, ул. „Ивана Франка“ 6
Телефон+38 (03342) 2-19-11
Сайтvolodymyrmuseum.com
Карта Местоположение във Володимир
Исторически музей на Володимир-Волински в Общомедия

Историческият музей на Володимир-Волински (на украински: Володимирський історичний музей) е основан през 1887 г. във Володимир, Волинска област, Украйна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историческият музей на Володимир-Волински съхранява една от най-старите колекции от волински антики. Музеят е основан през 1887 г. от местаната общественост във Володимир с основни цели запазване на историята на региона и развитие на научните изследвания. В началото на XX век колекцията на музея включва множество ценни експонати, включително като старопечатни книги, ръкописи (в това число Евангелие от XVI век), икони и монети. В първите години от съществуването си музеят се ръководи от местния аристократ и етнограф ентусиаст О. Дверницки (1838 – 1906).

По време на Първата световна война много от предметите са преместени в музеи в Харков. В периода между Първата и Втората световна война музеят се премества в сградите на Доминиканския манастир – паметник на архитектурата, действал в периода XV – XVIII век.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Музейната колекция се състои от над 18 000 експоната, включително археологически находки, нумизматични и етнографски предмети, предмети на изкуствата и занаятите, икони, писмени документи, старопечатни книги и фотоматериали.

Настояще[редактиране | редактиране на кода]

Научните изследователи, работещи към музея, посещават етнографски конференции, археологически и етнографски експедиции, изследват историята на Волиния и обучават местни студенти.

В музея са изложени творби на местни художници.

Музеят участва в международния проект Via Regia. Сътрудничи си с други местни музеи във Волинска и Ровненска област, с Лвовска научна библиотека В. Стефаник и с музея към замъка Козловка (Полша).

От 2011 г. директор на музея е Володимир Стемковски.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Volodymyr-Volynsky Historical Museum в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​