Градина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Градина.

Градина с малък фонтан
Шахматна градина във Франция

Градината е земна площ, в повечето случаи на открито, предназначена за садене и отглеждане на растения.[1]

Градините често имат дизайнерски елементи, включително статуи, кули, перголи, решетки, стърчища, корита на сухи потоци и водни елементи като фонтани, езера (със или без риба), водопади или потоци. Някои градини са само за декоративни цели, докато други произвеждат и хранителни култури, понякога в отделни зони или понякога смесени с декоративните растения. Градините за производство на храни се отличават от фермите по техния по-малък мащаб, по-трудоемки методи и тяхната цел (наслаждение от хоби или самоиздръжка, вместо производство за продажба, както в пазарната градина). Цветните градини комбинират растения с различни височини, цветове, текстури и аромати, за да предизвикат интерес и да насладят сетивата. Най-често срещаната форма днес е жилищна или обществена градина, но терминът градина традиционно е по-общ. Зоологическите градини, които показват диви животни в симулирани естествени местообитания, преди са били наричани зоологически градини[2] [3] . Западно-европейските градини са почти универсално базирани на растения, като градината, която етимологично предполага заграждение, често означава съкратена форма на ботаническа градина. Някои традиционни типове източни градини, като дзен градините, обаче използват растения рядко или изобщо не използват. Пейзажните градини, от друга страна, като например английските пейзажни градини, разработени за първи път през 18-ти век, могат напълно да пропуснат цветята.

Ландшафтната архитектура е свързана професионална дейност с ландшафтни архитекти, склонни да се занимават с проектиране в много мащаби и да работят както по публични, така и по частни проекти.

История[редактиране | редактиране на кода]

Културата на градинарството стига дълбоко в древността, когато се твърди, че Александър Велики също бил поразен от великолепието на вавилонските градини. Омир разказва за Градината на Алкинос, нейното плодородие и симетрия на формата.

Реконструкция на градината в къщата на Вети в Помпей.

Римляните са били известни със засаждането на градините си с богатствата на Азия[4]. Градинарството не е признато като форма на изкуство в Европа до средата на 16 век, когато навлиза в политическия дискурс като символ на концепцията за „идеалната република“. Извикване на утопични образи на Райската градина, време на изобилие и изобилие, където хората не са познавали глада или конфликтите, произтичащи от спорове за собственост. Джон Ивлин пише в началото на 17-ти век, „няма по-трудоемък живот от този на добрия градинар, но е труд, пълен със спокойствие и удовлетворение. Той е естествен и поучителен и такъв, който допринася за благочестието и съзерцанието.[5]" По време на епохата на загражденията аграрният колективизъм на феодалната епоха е идеализиран в литературните "фантазии за освобождаваща регресия към градината и пустинята".[6]

Преди ерата на Великия маниер малкото значими градини, които можеха да бъдат намерени във Великобритания, бяха развити под влияние на континента. Традициите на местното градинарство във Великобритания са били предимно практични по предназначение, а не естетически, за разлика от големите градини, намиращи се предимно на територията на замъците и по-рядко в университетите. Градините на Тюдорите подчертават контраста, а не преходите, отличаващи се с цвят и илюзия. Те не са предназначени като допълнение към дома или архитектурата, а са замислени като независими пространства, подредени да растат и показват цветя и декоративни растения. Градинарите демонстрираха артистичността си в градини с възли, със сложни аранжировки, включващи най-често преплетени живи плетове и по-рядко ароматни билки като розмарин. Пясъчните пътеки минават между живите плетове на отворени възли, докато затворените възли са пълни с едноцветни цветя. Възелът и партерните градини винаги са били разположени на равна земя, а повдигнатите зони са били запазени за тераси, от които може да се види сложността на градините.

Якобейските градини са описани като „възхитително объркване“ от Хенри Уотън през 1624 г. Под влиянието на италианския Ренесанс градините на Каролина започват да изхвърлят част от хаоса на по-ранните дизайни, отбелязвайки началото на тенденции към симетрични унифицирани дизайни, които заемат съобразена с архитектурата на сградата и включваща повдигната тераса, от която могат да се видят дома и градината. Единствената оцеляла градина на Каролина се намира в замъка Болсоувър в Дарбишир, но е твърде проста, за да привлече голям интерес.

До средата на 17-ти век аксиалната симетрия се издига до видно място във френските градински традиции на Андре Молет и Жак Бойсо, последният, който пише: „Всички неща, колкото и красиви да са избрани, ще бъдат дефектни, ако не бъдат подредени и поставени в правилна симетрия." По време на царуването на Чарлз II са построени много нови селски къщи в бароков стил, докато в Англия Томас Кромуел се опитва да унищожи много градини в стил Тюдор, Яков и Каролина[7].

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Натуралистичен дизайн на китайска градина, включен в пейзажа с павилион.

Градинският дизайн е процес на създаване на планове за оформление и засаждане на градини и пейзажи. Градините могат да бъдат проектирани от самите собственици на градини или от професионалисти. Професионалните дизайнери на градини са обучени по принципите на дизайна и градинарството и имат познания и опит в използването на растенията. Някои професионални дизайнери на градини са и ландшафтни архитекти, по-формално ниво на обучение, което обикновено изисква висша образователна степен и държавен лиценз. Елементите на градинския дизайн включват оформлението на твърдия пейзаж, като пътеки, алпинеуми, стени, водни съоръжения, зони за сядане и настилки, както и самите растения, като се вземат предвид техните градинарски изисквания, техният външен вид през сезона, продължителност на живота , навик на растеж, размер, скорост на растеж и комбинации с други растения и характеристики на ландшафта. Повечето градини се състоят от смесица от естествени и изградени елементи, въпреки че дори много „естествените“ градини винаги са по същество изкуствено творение. Природните елементи, присъстващи в градината, основно включват флора (като дървета и плевели), фауна (като членестоноги и птици), почва, вода, въздух и светлина. Конструираните елементи включват пътеки, вътрешни дворове, настилки, скулптури, дренажни системи, светлини и сгради (като навеси, беседки, перголи и фолио), но също така и живи конструкции като цветни лехи, езера и тревни площи. Обръща се внимание и на нуждите от поддръжка на градината. Включително времето или наличните средства за редовна поддръжка (това може да повлияе на избора на растения по отношение на скоростта на растеж), разпространение или самозасяване на растенията (едногодишни или многогодишни), време на цъфтеж и много други характеристики.

Градинският дизайн може грубо да се раздели на две групи, официални и натуралистични градини. Най-важното съображение при всеки градински дизайн е как ще бъде използвана градината, следвано отблизо от желаните стилистични жанрове и начина, по който градинското пространство ще се свърже с дома или други структури в околните райони. Всички тези съображения са предмет на ограниченията на бюджета. Бюджетните ограничения могат да бъдат преодолени чрез по-опростен градински стил с по-малко растения и по-евтини твърди ландшафтни материали, семена вместо копка за тревни площи и растения, които растат бързо; алтернативно, собствениците на градини могат да изберат да създадат своя градина с течение на времето, район по район[8].

Градината около Тадж Махал, Индия.
Градината около Тадж Махал, Индия.  
Кралски градини на Реджа ди Казерта, Италия.
Кралски градини на Реджа ди Казерта, Италия.  
Градина Чехел Сотун, Исфахан, Иран.
Градина Чехел Сотун, Исфахан, Иран.  
Пример за градина, прикрепена към място за поклонение: манастирът на абатството на Монреале, Сицилия, Италия.
Пример за градина, прикрепена към място за поклонение: манастирът на абатството на Монреале, Сицилия, Италия.  
Потъналата градина на градините Бучарт , Виктория, Британска Колумбия.
Потъналата градина на градините Бучарт , Виктория, Британска Колумбия.  
Голямата градина на замъка Версай, Франция.
Голямата градина на замъка Версай, Франция.  
Задната градина на двореца Умайд Бхаван в Джодхпур, Индия.
Задната градина на двореца Умайд Бхаван в Джодхпур, Индия.  
Градина с фонтани около Вила д'Есте, Италия.
Градина с фонтани около Вила д'Есте, Италия.  
Исторически градини в Колониален Уилямсбърг, Уилямсбърг, Вирджиния, включват много наследствени сортове растения.
Исторически градини в Колониален Уилямсбърг, Уилямсбърг, Вирджиния, включват много наследствени сортове растения.  
Градина Шитено джи хонбо в Осака, префектура Осака, Япония е Дзен градина.
Градина Шитено джи хонбо в Осака, префектура Осака, Япония е Дзен градина.  

Ползи от градината[редактиране | редактиране на кода]

Ботаническата градина на Куритиба в Южна Бразилия: партери, цветя, фонтани, скулптури, оранжерии и пътеки съставлява мястото, използвано за отдих и за изучаване и защита на флората.

Градината може да има естетически, функционални и развлекателни цели:

  • Сътрудничество с природата
  • Култивиране на растения
  • Учене в градината
  • Наблюдение на природата
  • Наблюдение на птици и насекоми
  • Размисъл върху смяната на сезоните
  • Релаксация
  • Семейни вечери на терасата
  • Деца, играещи в градината
  • Четене и почивка в хамак
  • Поддържане на цветните лехи
  • Гърнене в бараката
  • Вила в храстите
  • Печене на топло слънце
  • Бягство от летните жеги и високи температури
  • Отглеждане на полезна продукция
  • Цветя за рязане и носене вътре за красота на закрито
  • Пресни билки и зеленчуци за готвене.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Парк де Багател, розова градина в Париж.
Типична италианска градина във Вила Гарзони, близо до Пистоя.
Дзен градина, Рьоян-джи.
Френска официална градина в долината на Лоара.
Каю-шики е японска градина за разходки.

Градините могат да съдържат определено растение или видове растения:

Градините може да имат определен стил или естетика:

Други видове:

Други подобни пространства[редактиране | редактиране на кода]

Арборетума Хатанпа в Хатанпа, Тампере, Финландия.

Други външни пространства, които са подобни на градините, включват:

  • Пейзажът е открито пространство в по-голям мащаб, естествено или проектирано, обикновено неоградено и разглеждано от разстояние.
  • Паркът е планирано открито пространство, обикновено затворено и с по-голям размер. Обществените паркове са за обществено ползване.
  • Арборетумът е планирано открито пространство, обикновено голямо, за излагане и изучаване на дървета.
  • Ферма или овощна градина е за производство на хранителни продукти.
  • Ботаническата градина е вид градина, в която се отглеждат растения както за научни цели, така и за удоволствие и образование на посетителите.
  • Зоологическата градина или накратко зоологическата градина е място, където се грижат за дивите животни и се излагат пред публика.
  • Детската градина е предучилищна образователна институция за деца и в самия смисъл на думата трябва да има достъп или да е част от градина.
  • Манергартен е временна дневна грижа и място за дейности за мъже в немскоговорящите страни, докато техните съпруги или приятелки ходят на пазар[9]

Градини и околна среда[редактиране | редактиране на кода]

Градинарите могат да нанесат много щети на околната среда чрез начина, по който градинарят или да подобрят местната среда. Щетите от градинари могат да включват директно унищожаване на естествени местообитания при създаване на къщи и градини; непряко унищожаване на местообитания и увреждане за осигуряване на градински материали като торф, скали за алпинеуми и чрез използване на чешмяна вода за напояване на градини; смъртта на живи същества в самата градина, като например убиването не само на охлюви и охлюви, но и на техните хищници като таралежи и пойни дроздове от металдехиден убиец на охлюви; смъртта на живи същества извън градината, като изчезване на местни видове от безразборни събирачи на растения; и изменението на климата, причинено от парникови газове, произведени от градинарството.

Изменението на климата[редактиране | редактиране на кода]

Градинарите могат да помогнат за предотвратяване на изменението на климата по много начини, включително чрез използването на дървета, храсти, почвопокривни растения и други многогодишни растения в техните градини, превръщането на градинските отпадъци в почвена органична материя, вместо да ги изгарят; запазването на почвата и компостните купчини аерирани, избягване на торф; преминаване от електрически инструменти към ръчни инструменти или промяна на дизайна на градината им; така че да не са необходими електрически инструменти, и използване на азотфиксиращи растения вместо азотни торове[10].

Изменението на климата ще има много въздействия върху градините; някои проучвания показват, че повечето от тях ще бъдат отрицателни[11]. Градините също допринасят за изменението на климата. Парниковите газове могат да бъдат произведени от градинари по много начини. Трите основни парникови газове са въглероден диоксид, метан и азотен оксид. Градинарите произвеждат въглероден диоксид директно чрез свръхкултивиране на почвата и унищожаване на въглерода в почвата; чрез изгаряне на градински отпадъци на огньове; чрез използване на електрически инструменти, които изгарят изкопаеми горива или използват електричество, генерирано от изкопаеми горива, и като използват торф. Градинарите произвеждат метан, като уплътняват почвата и я правят анаеробна, и като позволяват на компостните им купчини да станат уплътнени и анаеробни. Градинарите произвеждат азотен оксид, като прилагат излишък от азотен тор, когато растенията не растат активно, така че азотът в тора се превръща от почвените бактерии в азотен оксид.

Поливане[редактиране | редактиране на кода]

Някои градинари управляват градините си, без да използват вода извън градината. Примери във Великобритания включват Ботаническата градина Вентнор на остров Уайт и части от градината на Бет Чато в Есекс, градината Стики Уикет и градините на Кралското градинарско дружество в Харлоу Кар и Хайд Хол. Дъждовните градини абсорбират валежите, падащи върху близките твърди повърхности, вместо да ги изпращат в канализацията за дъждовна вода[12]. За напояване вижте дъждовна вода, спринклерна система, капково напояване, чешмяна вода, сива вода, ръчна помпа и лейка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Градина, rechnik.info
  2. Turner, Tom (1 September 2005). Garden History: Philosophy and Design 2000 BC – 2000 AD. Routledge. p. [page needed]. ISBN 978-1-134-37082-5.
  3. Klindienst, Patricia (2006). The Earth Knows My Name: Food, Culture, and Sustainability in the Gardens of Ethnic Americans. Beacon Press. p. [page needed]. ISBN 978-0-8070-8562-2.
  4. Soyer, Alexis. Food, Cookery, and Dining in Ancient Times. Dover Publications.
  5. Samson, Alexander. Locus Amoenus: Gardens and Horticulture in the Renaissance, 2012 :6
  6. Samson, Alexander. Locus Amoenus: Gardens and Horticulture in the Renaissance, 2012 :8
  7. Hayes, Gordon (2013). Landscape and Garden Design: Lessons from History. Whittle. pp. 1–3.
  8. Chen, Gang. Planting design illustrated (2nd ed.). Outskirts Press, Inc. ISBN 978-1-4327-4197-6
  9. Jakob Fischel, Prag's K.K. Irrenanstalt und ihr Wirken seit ihrem Entstehen bis incl. 1850. Erlangen: Enke, 1853, OCLC 14844310 (in German)
  10. Ingram, David S.; Vince-Prue, Daphne; Gregory, Peter J., eds. (2008). Science and the Garden: The scientific basis of horticultural practice. Oxford: Blackwell. ISBN 978-1-4051-6063-6.
  11. Bisgrove and Hadley, Richard and Paul (2002). Gardening in the Global Greenhouse: The impacts of climate change on gardens in the UK. Oxford: UK Climate Impacts Programme
  12. Dunnett and Clayden, Nigel and Andy (2007). Rain Gardens: Managing Water Sustainably in the Garden and Designed Landscape. Portland, OR: Timber Press. ISBN 978-0-88192-826-6.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Garden в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​