Гюнтер Принцинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гюнтер Принцинг
Günter Prinzing
германски византолог
Роден

Националност Германия
Научна дейност
ОбластВизантология
Работил вРурски университет
Университет на Мюнстер
Университет на Майнц
Гюнтер Принцинг в Общомедия

Гюнтер Принцинг (на немски: Günter Prinzing) е германски византолог.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 септември 1943 г. в Хамбург. От 1963 до 1969 г. следва „Византология, славистика и история“ на Източна и Югоизточна Европа в университетите в Хамбург, Виена, Лион и Мюнхен. През лятото на 1971 г. в Мюнхенския университет му е присъдена докторска степен по специалността „Византология“ (научен ръководител Ханс-Георг Бек) за изследване на византийско-южнославянските отношения от началото на 13 век.

Научно-преподавателска кариера[редактиране | редактиране на кода]

Младият доктор Принцинг получава първото си назначение веднага след като придобива научна степен. От 1971 до 1975 г. е асистент на професор Ханс Вилхелм Хаусиг в Института по история на Рурския университет, Бохум; от 1976 до 1982 работи при Ядран Ферлуга в Семинара по византология на Университета на Мюнстер, където през 1980 г., за работата си върху Сборника документи на охридския архиепископ Деметриос Коматенос, придобива право да преподава в специалността „Византология“ във висшите учебни заведения на ФРГ.

През февруари 1982 г. в Мюнстер получава академичната длъжност извънреден професор; през септември 1986 г. е назначен за редовен професор по византология на Семинара по история на Университета на Майнц. През 1993 г. отклонява поканата на Хамбургския университет да бъде избран в него за професор.

През 2008 г. се пенсионира, а от април 2009 г. негов приемник става Йоханес Палич.

Основни направления в изследванията[редактиране | редактиране на кода]

Основните направления в изследванията на доктор Принцинг са свързани с историята на Византия и по-специално отношенията между Византия и Югоизточна Европа, респективно Източна Централна Европа.[1] Други направления на интересите му са историята на църквата и историята на литературата. Професор Принцинг е превеждан и обнародван в научния периодичен печат на български език.[2] Той е член на международната редакционна колегиа на списание „Исторически преглед“.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]