Джон Малкович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Малкович
американски актьор
Джон Малкович 
Роден: 9 декември 1953 г. (1953-12-09) (60 г.)
Кристофър, САЩ

Джон Гавин Малкович (р. 1953) е американски киноактьор, процудент и режисьор от хърватски произход. Два пъти е номиниран за наградата „Оскар“ в категория най-добра мъжка второстепенна роля — за филмите „Място в сърцето“ (1984) и „Под прицел“ (1993).

Биография[редактиране | edit source]

В детските си години Малкович е бил пълничък, но до влизането си в гимназията влиза в норма и дори става спортист. Записва се в Илинойския държавен университет с интерес към екологията.

През 1976 става един от основателите на чикагския театър „Степенулф“. Мести се в Ню Йорк през 1983 и се появява в пиесата „True West“. Играе на Бродуей с Дъстин Хофман в „Death of a Salesman“ (1984). За тази роля получава награда Еми, когато пиесата става телевизионен филм. Дебютира в киното с филма „Място в сърцето“ (1984), за който е номиниран за Оскар за най-добра мъжка второстепенна роля. Отново получава номинация за Оскар през 1994 за ролята си във филма „Под прицел“ (1993), отново в същата категория. През 2000 г. е създаден филмът „Клетниците“, в който той участва в ролята на Жавер — полицейски инспектор и бивш надзирател от каторгата.

Въпреки че играе главната роля в „Да бъдеш Джон Малкович“ по сценарий на Чарли Кауфман, Малкович изиграва лека вариация на себе си, което личи по презимето на героя му („Хорацио“). Дебютира като режисьор с филма „The Dancer Upstairs“ (2002).

Малкович дълги години живее във Франция, но наскоро обяви, че преустановява френското си поданство. Той и приятелката му Николете Пейран имат две деца — Амандин и Лоуи.

Актьорът предизвиква спорове във Великобритания през 2002, след като заявява, че има желание да застреля журналиста Робърт Фиск и политика Джордж Галоуей, които са обвинени в симпатизиране на ислямския тероризъм.

На 4 април 2005 Малкович произнася реч в Илинойския държавен университет и получава диплома по театрално изкуство.

Частична филмография[редактиране | edit source]

Актьор[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  • John Malkovich, статия в Уикипедия на английски [11 август 2005]

Външни препратки[редактиране | edit source]