Дондуково (язовир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
язовир Дондуково
язовир
Карта
Местоположение в България
МестоположениеОбласт Пловдив, България
Координати42° с. ш. 25° и. д. / 42.4448° с. ш. 25.01278° и. д.
Притоцирека Сребра
Площ342 декара
Населени местаДондуково (вилна зона), Златосел
язовир Дондуково в Общомедия

Язовир Дондуково е язовир в Южна България, разположен в Сърнена Средна гора, във вилна зона Дондуково, която се администрира от община Брезово, област Пловдив. Язовирът се намира на 4 км от село Златосел и 7 км от село Свежен. Захранва се с вода от река Сребра, както и от дъждовни и снежни води.

История[редактиране | редактиране на кода]

Язовир Дондуково

Язовир Дондуково е създаден през 1962 г., с цел снабдяване с вода близките села, задоволяване нуждите за селското стопанство и осигуряване на вода на населението. Неговото ниво се контролира от Напоителни системи – град Пловдив.

Животински свят и растителност[редактиране | редактиране на кода]

Рибите, които се срещат в язовира и са обект на спортен риболов, са: червеноперка, костур, каракуда, шаран, балканска пъстърва. Други водни обитатели са: жаби, водни костенурки (рядко), водни змии, плаващи птици – диви гъски, чайки, черни корморани, рибарчета и други. Дъното на някои части на язовира е богато на растителност и водорасли. На места по ниските хълмове около самия язовир има смесени широколистни гори от цер (Quercus cerris) и космат дъб (Quercus pubescens), иглолистни гори -бор, ели и смърч, от черен бор (Pinus nigra), както и открити пространства с влажни ливади и обработваеми земи.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

През топлите месеци на голяма част от бреговете на язовира се виждат лагеруващи риболовци и туристи, някои от тях изкарват там с месеци. Има условия и за къмпинг на самия язовир. Има удобни места за лагеруване и пускане на лодки.

Язовир Дондуково е държавна собственост. Статутът на язовира е свободен, неарендован. Отговаря за ръзвъждане на рибен вид (пъстървови и шаранови).

В близост е хижа „Дондуково“, частна собственост. Разположена е на 500 метра надморска височина. Представлява масивна двуетажна сграда, която е водоснабдена, електрифицирана. Отоплява се с твърдо гориво, има туристическа кухня и столова.

Вилна зона Дондуково[редактиране | редактиране на кода]

За да се построи язовир Дондуково са били срутени всички къщи, които са формирали тогавашната вилна зона. След 1962 г. са построени нови вили около язовира, с цел отдих за постоянно или временно пребиваване. Петдесетте вили са заобиколени от борова гора и са разположени около брега на язовира. Мястото е подходящо за туризъм през всеки сезон от годината. Районът на вилното селище е подходящ за лов на благороден елен, зайци, диви прасета. Красивата природа е подходяща за фотосафари и велотуризъм. Около вилната зона по пътя около язовира през лятото има много къпини.