Елена (дъщеря на Георги I Тертер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Елена.

Елена
царица на България
Управление
ПредшественикСмилцена Палеологина
НаследникЕфросина
Семейство
РодТертеровци
БащаГеорги I Тертер
МайкаМария Тертер
Братя/сестриАнна Тертер
Тодор Светослав
СъпругЧака

Елена Тертер е българска принцеса, дъщеря на Георги I Тертер и на съпругата му Мария Тертер. Истинското ѝ име всъщност е неизвестно, затова българските историографи я наричат условно Елена.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

През 1285 г. татарска конница преминава Дунав и подлага на опустошение българските земи. Това е второто поред нашествие над България и цар Георги I Тертер е принуден да се признае за татарски васал. Решението му е скрепено с брак между сина на Ногай – Чака и царската дъщеря Елена.

След смъртта на татарския темник в Златната орда започват междоусобни войни. За кратко през 1299 г. Чака е хан, но претендентът за короната Токту с войските си успява да прогони след няколкомесечно управление Чака. Както пище Георги Пахимер:

„Туктаис (татарският хан Токту) стана господар на земите и тохарското (татарското) племе мина под негова власт. А малцина останаха с Чака, сина на Ногай, роден от Алака (Джайлак-хатун, една от съпругите на Ногай). Доверявайки се на тях, той нападна земята на българите (...) И тъй след смъртта на Ногай неговият син Чака, осланяйки се на тези около себе си, нападна българите, и не без основание, защото имаше за жена дъщерята на (Георги I) Тертер. Той взе със себе си брат ѝ Светослав и заедно с него пожела да подчини българите. (...) Той (Теодор Светослав) спечели с дарове симпатиите на българите и като имаше Чака за господар, с него заедно завладя Търново. След това Светослав за малко остана спокоен и като реши, че е много по-близък на българите от Чака, защото беше българин по майка (баща му Тертер беше от куманите), нахвърли се върху зет си и като го нападна коварно, предаде го на сигурни стражи. По-късно го удуши в затвора с помощта на юдейски палачи...“

Така през 1299/1300 г. Елена се връща след 14 години в България.

Според някой Чака се възцарява на българския трон към 1299/1300 г. Ако тези твърдения са верни, то Елена дори за кратко е била царица на България. Все повече историци обаче смятат, че Чака не е бил български цар.

Според свидетелство на Пахимер Светослав:

...се нахвърливърху зет си и като го нападна коварно, предаде го на сигурните стражи. По късно го удуши в затвора с помощта на юдейските палачи...

След убийството на Чака съдбата на Елена е неизвестна, но най-вероятно е живяла в Търновград с брат си Светослав Тертер. През 1306 г царят започва преговори с предводителя на Каталонската дружина Беренгар дьо Рокафорт, предлагайки му да воюва на българска страна. Светослав му обещава женитба със сестра си Елена, вдовицата на Чака. Преговорите не дават положителен резултат.

Смилцена Палеологина Царица на България (1299 – 1300) Ефросина