Знаме на Европа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Знамето на Европа; отношение на страните 2:3
Пропорции на флага на Европа

Европейският флаг се състои от кръг от дванадесет златни звезди на син фон.

Въпреки че това знаме обикновено се свързва с Европейския съюз (ЕС), първоначално то е използвано от Съвета на Европа (СЕ) и е предназначено да представя Европа като цяло, а не някоя конкретна организация като ЕС или СЕ.

Флагът е избран от Съвета на Европа на 8 декември 1954 г. Европейската общност (ЕО) го приема на 26 май 1986 г. Европейският съюз, който наследява ЕО, също приема флага още при създаването си с договора от Маастрихт през 1992 г. Оттогава, употребата на флага се контролира съвместно от ЕС и Съвета на Европа.

Флагът се появява на всички Евро банкноти, а звездите - на Евро монетите.

Броят звезди на знамето е фиксиран на 12 и не е свързан с броя на страните-членки на ЕС. През 1953 г., Съветът на Европа има 15 члена; предлага се бъдещият флаг да има по звезда за всеки член и да не се променя при бъдещи членове. ФРГ възразява, тъй като един от членовете е оспорваната провинция Саарланд и наличието нейна собствена звезда би означавало независимост на региона. По същата причина, Франция възразява срещу четиринадесет звезди, тъй като това би означавало поглъщане на Саарланд от Германия. Според легендата, италианският делегат тогава възразил, че числото тринадесет носи нещастие, а и освен това на ранните флагове на Съединените щати има същия брой звезди. Накрая звездите стават 12 - число без политически подтекст и символ на съвършенство и завършеност.[1]

Въпреки твърдението, че флагът е новосъздаден, аналози на флага на ЕС има и в миналото. Като пример може да се посочи българска таксидиотска кутия от Македония с 12 звезди на тъмносин фон.[2]

Погрешно е да се легендализират мотивите за създаването на флаг в и след технологичния 20-ти век, както и символиката, която е вторична, да изпреварва същността на обекта, който бива да бъде символизиран. Гореспоменатите съвършенство и единство не дават отговори на: защо звезди, защо дванадесет, защо жълти и защо на син фон? Няма място за измислени сложни анализи и посредствени тълкувания на създадени завчера неща, същевременно важни от общо значение днес. Но нека се знае, че нашето европейско знаме символизира така нужният след Втората Св.Война мир, в чиято основа е залегнала религиозната християнска същина, която все още поддържа Европа. Звездите на флага са жълти, защото са златни; златни, защото са на корона; дванадесет, защото дванадесет са Израилевите колена, т.е. целия свят; звезди, защото тези колена са изобразени като звезди върху короната на провъзгласената за Царица на Небето (синият фон) и Мира, първа застъпница за хората пред Бога и майката на Спасителя Исус Христос - Дева Мария.

Обичайни грешки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. EUROPA - The European Flag
  2. интернет сайта macedoniainfo.com

Външни препратки[редактиране | edit source]