Иван Стоянов (певец)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Стоянов
български певец
Иван Стоянов (вляво) и Габриела Йорданова
Роден
8 януари 2003 г. (21 г.)
Музикална кариера
Стилпопфолк
Инструментипиано, вокал
Гластенор

Иван Стоянов е български певец, който представя България на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“ на родна земя съвместно с Габриела Йорданова.[1]. Участва в телевизионното шоу „Големите надежди“ по „Нова телевизия[2].

Биография и музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Когато е едва двегодишен, Айван заставал с гръб към телевизора и безпогрешно разпознавал изпълнителя и изпълняваната от него песен. Вече на пет, той започва да посещава школата на Стефан Диомов и печели бургаския конкурс „Сезони“, където получава награда за рок изпълнител. Учи в музикално училище „Панчо Владигеров“ и свири на пиано, като е участвал в редица концерти. Желае да се занимава с музика и да стане композитор.[2]

Негов учител е Милена Добрева, с правилните съвети от която получава награди на редица конкурси. Стефан Диомов лично му присъжда наградата по време на конкурса „Бисери от поморийски бряг“.

Посещава СОУ „Димчо Дебелянов“ в Бургас. След завършване на седми клас желае отново да се върне в музикалното „Панчо Владигеров“ в града, където е бил с профил пиано. Айван се премества оттам, тъй като в новото си училище е в паралелка с интензивно изучаване на пеене.[3]

Детски песенен конкурс „Евровизия 2015“[редактиране | редактиране на кода]

Айван участва на националната селекция за детската „Евровизия 2015“ с песента на Васил Найденов „По първи петли“. Преминава успешно през всички рундове, за да се превърне в любимец на публиката и заеме втора позиция в крайното класиране. По-късно става ясно, че ще бъде дуетна половинка на Габриела Йорданова – самата победителка на националната селекция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) About Gabriela Yordanova & Ivan Stoyanov. Официална уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. Посетен на 31 октомври 2015
  2. а б Талантливият Иван Стоянов от „Големите надежди“[неработеща препратка]. Официална уебстраница на Нова телевизия. Посетен на 31 октомври 2015.
  3. Жекова, Силвия. Какви са децата, които може да спечелят детската Евровизия. Официална уебстраница на в-к „24 часа“. Посетен на 31 октомври 2015.