Игор Костюков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Игор Костюков
Игорь Костюков

Роден
Игор Олегович Костюков
21 февруари 1961 г. (1961-02-21) (63 г.)
Военна служба
Званиеадмирал
Войсково поделениеВоенноморски флот на СССР;
Главно разузнавателно управление (ГРУ)
КомандванияГлавно разузнавателно управление
(от декември 2018 г.)
БиткиРуска военна интервенция в Сирия;
Руско нападение над Украйна
Игор Костюков в Общомедия

Игор Олегович Костюков (на руски: Игорь Олегович Костюков) е руски военачалник. Заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация, от 10 декември 2018 г. е началник на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация.[1] През 2017 г. получава отличието „Герой на Руската федерация“, от 2019 г. е адмирал.[2] От 2016 г. насам е бил четири пъти в списъците със санкции на САЩ и ЕС.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Игор Костюков е роден на 21 февруари 1961 г. в Амурска област, РСФСР, СССР. Получава военноморско образование, по-късно завършва Военно-дипломатическата академия (днес Военна академия на Министерството на отбраната на Руската федерация).

След като завършва академията служи в Главното разузнавателно управление (по-късно – Главно управление) на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (Генерален щаб на въоръжените сили на Руската федерация). Става първият заместник-началник на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация.

Като един от ръководителите на руското военно разузнаване той е пряко замесен в ръководенето на военната операция в Сирия срещу международната терористична организация Ислямска държава.

Вицеадмирал Игор Костюков (вдясно) преди началото на събитието, посветено на 100-годишнината на ГРУ в Москва на 2 ноември 2018 г. Заедно с руския президент Владимир Путин, Сергей Шойгу и Валерий Герасимов.

По време на заболяването на началника на Главно управление генерал-полковник Игор Коробов от есента на 2018 г. и след смъртта му на 21 ноември 2018 г. вицеадмирал Игор Костюков го замества, той е временно изпълняващ длъжността началник на Главно управление (ГУ) на Генералния щаб служебно до назначаването на нов началник на Главното управление от президента на Руската федерация.[3] Игор Костюков е споменат в медиите като най-вероятният кандидат за длъжността заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация – началник на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация.[4]

През декември 2018 г. с указ на президента на Руската федерация – Владимир Путин, вицеадмирал Игор Костюков е назначен за заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация – началник на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Той е първият в съвременната история на Русия който произлиза от военноморските сили и оглавява военното разузнаване на страната.[5]

През 2019 г. е удостоен с военно звание адмирал.

Източници[редактиране | редактиране на кода]