Иди и виж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иди и виж
Иди и смотри
РежисьориЕлем Климов
СценаристиЕлем Климов, Алес Адамович
Базиран наЯ из огненной деревни на Алес Адамович, 1977
В ролитеАлексей Кравченко, Олга Миронова
МузикаОлег Янченко, Волфганг Амадеус Моцарт
ОператорАлексей Родионов
МонтажВалерия Белова
Филмово студиоМосфилм, Беларусфилм
РазпространителСовекспортфилм
Жанрдрама, военен
ПремиераЮли 1985
(Москва)
Времетраене142 минути
Страна СССР
Езикбеларуски език, руски, немски
Цветностда
Външни препратки
IMDb Allmovie

Иди и виж (на руски: Иди и смотри) е съветски военен драматичен филм от 1985 година на режисьора Елем Климов. Филмът разглежда част от нацистката окупация на Беларуска ССР по време на втората световна война и издевателствата и кланетата извършвани от немската армия над местното население.

Филмът често е определян като един от най-добрите военни филми правени някога и освен това често попада и в класациите за най-добри филми на всички времена.

Налага се да изчака осем години преди да бъде одобрен за разпространение в СССР по повод 40-годишнината от победата във войната. Въпреки тежкия сюжет филмът се оказва огромен бокс офис хит и е гледан около 29 милиона пъти само в Съветския съюз.[1]

Името на филма идва от глава 7 на Откровението на Йоан, където в първия, третия, петия и седмия стих е споменато „иди и виж“ като подкана за разглеждане на унищожението нанесено от Четирите конника на Апокалипсиса.[2]

Иди и виж е и съветската номинация за Оскар за най-добър чуждоезичен филм, но не попада сред номинираните.

Това е и последния филм на Елем Климов. След него той твърди, че е постигнал всичко възможно в киното и е загубил интерес към правенето на филми.[3]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Снимката на Хитлер в ръцете на майка му, която се появява в края на филма не е реално съществуваща. Тя представлява монтаж от тази снимка на Хитлер като бебе и снимка на майка му

Фльора е млад юноша от беларуско село, което попада в центъра на военни събития по време на Втората световна война. Преди пристигането на нацистката войска в региона започват да се сформира партизанска съпротива. Фльора напуска семейството си за да се присъедини към нея. Преди започването на военните действия обаче, на Фльора е наредено да остане в лагера на партизаните заедно с младо момиче Глаша и да не се включва във военните действия.

Приемайки тежко това нареждане, Фльора и Глаша се завръщат в родното му село където откриват, че голяма част от жителите, включително и неговото семейство са избити от настъпващата нацистка войска. Впоследствие Фльора попада в различни ситуации сред местното население и партизаните, преди да се озове в село Переходи прикривайки се под чужда идентичност. Там на местното население е наредено да се събере в местната църква. Фльора се опитва да ги предупреди, че нацистите се канят да ги убият, но на предупреждението му не се обръща внимание. Фльора също се оказва сред останалите жители в затворената църква, но успява да се измъкне в последния момент. Нацистите хвърлят гранати вътре в сградата, запалват я и стрелят по нея.

По-късно Фльора е пощаден и оставен жив от нацистите. След определено време се оказва, че беларуските партизани са заловили немците отговорни за клането и техните сподвижници. Въпреки че повечето нацисти молят за живота си, един млад фанатик от тях открито заявява, че не всички народи заслужават бъдеще и че ще продължи да изпълнява мисията си. Командирът на партизаните нарежда нацистите да бъдат заляти с петрол и запалени, но преди да намерят огън, отвратената тълпа ги избива с оръжията си.

В края на филма Фльора вижда на земята картина на Адолф Хитлер и започва да стреля по нея. По същото време се показва и монтаж с документални кадри на Хитлер. Фльора спира да стреля когато на екрана се появява Хитлер като бебе в ръцете на майка си.

Преди финалът на филма на екрана се появява надпис „628 беларуски селища са унищожени и запалени заедно с жителите им“.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

  • Алексей Кравченко – Фльора
  • Олга Миронова – Глаша
  • Любомирас Лауцявичюс – Косач
  • Владас Багдонас – Рубей
  • Юри Лумисте – млад немски офицер
  • Евгений Тиличев – сподвижник на нацистите
  • Виктор Лоренц – немски командир

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. german.imdb.com
  2. Wise, Damon. Top 10 war movies. 5. Come and See // London, The Guardian, 28 октомври 2013. Посетен на 4 юли 2016.
  3. Ramsey, Nancy. FILM; They Prized Social, Not Socialist, Reality // The New York Times. 28 януари 2001. Посетен на 25 февруари 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

„Иди и виж“ в Internet Movie Database