Истината за случая „Хари Куебърт“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Истината за случая „Хари Куебърт“
La Vérité sur l’affaire Harry Quebert
АвторЖоел Дикер
Създаване2012 г.
Швейцария
Първо издание19 септември 2012 г.
Швейцария и Франция
Издателство„Éditions de Fallois“ (Париж) и
„L’Âge d’Homme“ (Лозана)
Оригинален езикфренски
Жанркриминална литература
Видроман

Истината за случая „Хари Куебърт“ (на френски: La Vérité sur l’affaire Harry Quebert) е роман на швейцарския писател Жоел Дикер. Романът е издаден през 2012 г. съвместно от френското издателство „Éditions de Fallois“ (Париж) и швейцарското „L’Âge d’Homme“ (Лозана). На български език е издаден на 9 декември 2013 г. от издателство „Колибри“, в превод от френски на Росица Ташева.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Пролетта на 2008 г., Ню Йорк. Младият писател Маркъс Голдман, издал един първи успешен роман, е изпаднал в творческа криза – неспособен е да напише своя втори роман, който трябва да предаде на издателя си след няколко месеца. Разкъсван между собствените си терзания и настоятелния си издател, Маркъс решава да се върне назад и да се обади за помощ на своя университетски преподавател, писател и стар приятел Хари Куебърт. Хари е човекът, който преди години помага на младия Маркъс, тогава оплетен в обърканите си стремежи и представи, и отваря очите му за живота и писането. Маркъс поема към Ню Хампшир, за да си припомни тези съвети, да получи вдъхновение и утеха от възрастния писател, но вместо това попада в центъра на стар, забравен скандал, който избухва с нова сила. Хари Куебърт е обвинен в убийството на 15-годишната Нола Келерган, изчезнала безследно през 1975 г. А 30 години по-късно трупът ѝ е открит заровен в двора на известния писател, с когото момичето е имало тайна връзка през онова далечно лято... Убеден в невинността на Хари, Маркъс започва собствено разследване. За да оневини Хари и спаси кариерата си на писател, той трябва да отговори на три въпроса: Кой е убил Нола Келерган? Какво се е случило в Ню Хампшър през 1975 г.? И как се пише бестселър? ...

Край на разкриващата сюжета част.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Романът е номиниран е за наградите „Гонкур“ и „Ентералие“. Удостоен е през 2012 г. с Голямата награда за роман на Френската академия, с Награда „Гонкур“ на гимназистите и с Наградата за призвание „Блюстейн-Бланше“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]