Исторически музей (Ивайловград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Общински исторически музей
ОИМ
Музеи в България
Част от експозицията на историческия музей в Ивайловград
МестоположениеИвайловград
Тематикаистория, етнография археология минерали, скъпоценни камъни фото архив
Основан30 юни 2009 г.
ОснователОбщина Ивайловград
Обект на БТС 72в.
Работно време
Лятно работно време8:00 – 17:30 ч.
(почивни дни: Без почивен ден)
Зимно работно време8:00 – 17:00 ч.
(почивни дни: Без почивен ден)
Допълнителна информация
ДиректорБогдана Богданова
Адресул. „П.Яворов“ 1Б
Телефон03661/ 6026,
Карта Местоположение в Ивайловград
Общински исторически музей в Общомедия

Общинският исторически музей в Ивайловград е сред най-младите музеи в България. Открит е на 30 юни 2009 г.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Историческият музей се помещава в сградата на бившата градска баня. През 2003 г. сградата е предоставена на Община Ивайловград за изграждане на музей, в който да се представи културно-историческото наследство на Ивайловград. Сградата е реконструирана и обновена, а около нея са оформени кътове за отдих, градина и алеи. Музеят е официално открит на 30 юни 2009 г.[1] На откриването присъстват областната управителка на Област Хасково Райна Йовчева, директорът на дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства“ в Министерството на културата Руско Русев, ст.н.с. д-р Гергана Кабакчиева от Археологическия институт с музей при БАН и д-р Красимира Узунова – главен уредник в Хасковския исторически музей[2].

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

В музея са експонирани археологически паметници от района, исторически документи, предмети и снимки от градската възрожденска история, националноосвободителните борби, обществено-политическо и културно развитие през периода от втората половина на ХІХ до началото на ХХ век[2]. Уредени са 4 експозиции: „Крепост Лютица“, "Крепост Балък Дере/Родостица", "Съкровищата на Земята(временна експозиция)", "Нова и най-нова история" към нея има и Фото изложба "От Ортакьой до Ивайловград"

Археология[редактиране | редактиране на кода]

Представени са артефакти, открити при археологическите изследвания в региона – керамика и мраморни фрагменти от античната вила „Армира“, монети и части от тракийска погребална колесница от разкопките на могилата край Свирачи, артефакти от крепостта „Лютица“.[3] Артефакти, накити от стекло и бронз, мраморни колони и орнаменти от крепостта " Балък Дере/ Родостица".

История до Освобождението[редактиране | редактиране на кода]

Изложени са експонати от ХІХ век, сред които пушки и пистолети от Руско-турската война от 1877 – 1878 г., икони и архивни документи, свързани с живота и делото на войводите Яни Попов и Стамбол Димитров[3].

История след 1878 година[редактиране | редактиране на кода]

Подредени са предмети и документи свързани с живота на местното население след Освобождението. Сред най-интересните експонати са географска и историческа карта на България от 1913 г.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Общински исторически музей Ивайловград // Община Ивайловград. Архивиран от оригинала на 2014-08-14. Посетен на 22.12.2012.
  2. а б Музеят в Ивайловград отвори врати // Ивайловград инфо. Посетен на 22.12.2012.[неработеща препратка]
  3. а б в Общински музей Ивайловград // Туристически информационен център Ивайловград, 26.07.2012. Архивиран от оригинала на 2013-05-06. Посетен на 22.12.2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]