Кадис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кадис.

Кадис
Cádiz
Знаме
      
Герб
Изглед от центъра с катедралата
Изглед от центъра с катедралата
Страна Испания
Авт. областАндалусия
ПровинцияКадис
Площ12,1 km²
Надм. височина11 m
Население122 990 души (2013)
10 164 души/km²
Основаване1104 г. пр.н.е.
Пощенски код11071
Телефонен код(+34) 956
МПС кодCA
Официален сайтwww.cadiz.es
Кадис в Общомедия
Разположение на град Кадис в провинция Кадис
Архипелагът в залива на Кадис в древността
Крепост „Санта Каталина“
Площад „Сан Хуан де Диос“

Кàдис (на испански: Cádiz) е град в Испания, на брега на Атлантическия океан, административен център на едноименната провинция в автономния регион Андалусия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Кадис е 122 990 души (2013).

Градът е разположен на тесен полуостров, ограничаващ едноименния залив. В древността е бил на 2 тогавашни съседни острова – на малкия о. Еритея и в най-северната част на о. Котинуса (Сан Педро). В центъра на залива се е намирал о. Антиполис (Леон), където е централната част на съвременния град Сан Фернандо. Днес югоизточната половина и северната част на залива са отводнени и заселени, гореспоменатите острови (и още 5 малки на юг) са слети с материка, като бившите о. Еритея и о. Котинуса (само северната половина) образуват полуостров, на който се разполага съвременният град Кадис.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кадис е наследник на древния Гадес. Той е най-старият съществуващ град в Западна Европа, като се приема, че е основан през 1104 г. пр.н.е. Градът от 500 г. пр.н.е. е владение на Картаген, а след Втората пуническа война (218 пр.н.е. – 201 пр.н.е.) е завладян от Рим. По-късно е превзет от маврите, а през 1262 година е отвоюван от испанците.

След откриването на Америка през 1492 година се нарежда сред най-богатите градове в Европа, като към края на 16 век измества Севиля като главно пристанище на корабите към и от Западните Индии. През 16 – 18 век е многократно нападан от англичаните, като повечето нападения са отблъснати с тежки загуби за Англия. През 18 – 19 век градът запада поради кралското разрешение и други градове да търгуват с Америка, а по-късно и със загубата на испанските колонии в Америка. Въпреки това Кадис остава сред най-важните испански пристанища.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Кадис е голям промишлен център, със заводи за самолетостроене, корабостроене, машиностроене, електроника, рибна и хранително-вкусова промишленост.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

В Кадис има множество забележителности, които говорят за славното минало на града, включително катедрала от 18 век, театри, дворци, църкви.

Карнавалът в Кадис е най-известният празник в Андалусия.[1]

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Кадис
Починали в Кадис

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Цветана Евгениева. Магията на Андалусия // Сега. СЕГА АД. Посетен на 16 март 2013.