Кадис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кадис
Cadiz P1010221.JPG
Испания
Red pog.png
Кадис
Андалусия
Red pog.png
Кадис
Страна Флаг на Испания Испания
Авт. област Андалусия
Население 123 948 души
Кадис в Общомедия

Кàдис (на испански Cádiz) е град в Испания, в автономния регион Андалусия. Населението на града е 130 561 (2007). Разположен е на полуостров в Атлантическия океан, на брега на едноименния залив. Кадис е най-старият съществуващ град в Западна Европа и се приема, че е основан през 1104 г пр. н. е. От 500 г пр. н. е. градът е владение на Картаген, а след Втората пуническа война (218 пр.н.е. - 201 пр.н.е.) е завладян от Рим. По-късно е превзет от маврите, а през 1262 е отвоюван от испанците. След откриването на Америка през 1492, той става един от най-богатите градове в Европа, като към края на 16 век измества Севиля като главно пристанище на Западните Индии. През 16, 17 и 18 век е многократно нападан от англичаните, като повечето нападения са отблъснати с тежки загуби за Англия. През 18 и 19 век, градът запада, поради разрешението на други градове да търгуват с Америка, а по-късно и със загубата на американските колонии. Въпреки всичко, Кадис остава едно от най-важните испански пристанища.

Архитектура[редактиране | edit source]

В Кадис има множество забележителности, които говорят за славното минало на града, включително великолепна катедрала от 18 век, театри, дворци, църкви.

Икономика[редактиране | edit source]

Кадис е голям промишлен център, със заводи за самолетостроене, корабостроене, машинистроене, електроника, рибна и хранително-вкусова промишленост.

Култура[редактиране | edit source]

Карнавалът в Кадис е най-известният празник в Андалусия[1]

Известни личности, родени в град Кадис или провинция Кадис[редактиране | edit source]

Побратимени градове[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Цветана Евгениева. Магията на Андалусия. // Сега. СЕГА АД. Посетен на 16 март 2013.