Каменец-Подолска крепост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Каменец Подолски (замък))
Замък Каменец Подолски
Кам'янець-Подільська фортеця
Изглед към замъка
Изглед към замъка
Карта
Местоположение в Каменец Подолски
Информация
Страна Украйна
Терит. единица Хмелницка област
Каменец-Подолски район
Местоположениегр. Каменец Подолски
ОсноваванеСредновековие
СтроителствоXIII век
Известни обитателиБогдан Хмелницки
Състояниезапазена
Собственикдържавна
Замък Каменец Подолски в Общомедия

Замъкът Каменец Подолски (на украински: Кам'янець-Подільська фортеця; на полски: Stary Zamek w Kamieńcu Podolskim; на руски: Каменец-Подольская крепость; на турски: Kamaniçe Kalesi) е бивш полски замък, част от Седемте чудеса на Украйна.

Намира се в историческия град Каменец Подолски, Хмелницка област, западна Украйна. Замъкът е разположен върху полуостров в река Смотрич и е обграден от речната ѝ долина, което представлява негова естествена защита.

Историята му обхваща повече от седем века от основаването му през XIII-XIV век, откогато го датират последните археологически открития. Намира се на стратегическия път в историческата област Подолие и е основна цел за чуждестранните нашественици, а всеки негов владетел го преустройва според нуждите си, поради което той е образец на разнообразни архитектурни стилове и подредба.

Въпреки многото архитектурни и инженерни промени в комплекса, замъка Каменец Подолски все още се смята за едно архитектурно цяло. Той е най-известната забележителност на града и голяма туристическа атракция за околностите и Украйна.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]