Канални острови (национален парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Канални острови
Channel Islands National Park
33.66° с. ш. -119.64° и. д.
Местоположение в САЩ
МестоположениеКалифорния
Най-близък градСанта Барбара, Калифорния
Площ1009 km2
Създаден5 март 1980
Посетители375 256
Уебсайтwww.nps.gov/chis/
Канални острови в Общомедия

Националният парк Канални острови (на английски: Channel Islands National Park) се състои от 5 от 8-те Канални острови, намиращи се в Тихия океан, в близост до брега на южна Калифорния, разпростиращи се от Санта Барбара до Сан Клементе. Туристическият център се намира във Вентура.

История[редактиране | редактиране на кода]

Националният парк Каналните острови е обявен за национален монумент на 26 април 1938 година. Статут на национален парк получава на 5 март 1980 година.

География[редактиране | редактиране на кода]

Паркът се състои от 5 острова с обща площ 1010 км² (половината от тази площ е под океанското ниво):

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Основната цел на създаването на парка е опазването на природните и културни ресурси, намиращи се на самите острови или под водата. Около 2000 вида растения и животни могат да се видят на територията му. Три от бозайниците са ендемични - еленовата мишка, петнистият скункс и островната лисица. Тук могат да се видят също така тюлени, морски слонове, гущери, сови и кафявият калифорнийски пеликан. 145 от всички видове са специфични за островите и не могат да се видят никъде другаде по света. В океана има огромно разнообразие - от микроскопичен планктон до големия син кит (застрашен от изчезване). Синият кит е най-голямото животно на Земята.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]