Ласен Вулканик (национален парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ласен Вулканик
Lassen Volcanic National Park
40.4981° с. ш. -121.4275° и. д.
Местоположение в САЩ
МестоположениеКалифорния
Най-близък градРединг, Калифорния
Площ42 900 хектара
Създаден9 август 1916
Посетители395 057
УебсайтНационален парк Ласен Вулканик
Ласен Вулканик в Общомедия

Националният парк Ласен Вулканик (на английски: Lassen Volcanic National Park) е национален парк в САЩ, намиращ се в североизточната част на щата Калифорния. Това е едно от малкото места по света, където могат да се видят четирите вида вулкани. Районът е все още активен с горещи кални локви, фумароли и горещи извори. Според изследвания на вулканолози и геолози последното изригване на вулкана е било между 1630 и 1670 година.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Целият парк се намира на сравнително голяма надморска височина, което прави зимите студени и лятото прохладно. Над 2300 метра височина обаче зимите стават много студени и сурови, а валежите в парка са едни от най-големите в Калифорния. Снеговалежите варират от 1100 cm до 1800 cm. На определени места снегът се задържа цяла година.

Геология[редактиране | редактиране на кода]

Геоложка карта
Обяснение на картата

Всички скали, които могат да се видят сега в района на Ласен Вулканик са вулканични, но това не е било винаги така. В продължение на милиони години районът претърпява различни повдигания, които оформят планините, които на свой ред след това биват покрити от морета. Това води до отлагане на тиня и пясък. Процесът започва преди около 70 милиона години и постепенно скалите биват разрушени и измити от оттеглящите се морета. Магмата се издига до повърхността. Вулканичната дейност се активизира преди около 30 милиона години[1] и продължава допреди около 11-12 милиона години. Течната лава покрива огромни райони - щатите Орегон, Вашингтон и части от Айдахо.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Alt, David (1986). Roadside Geology of Northern California, page 194
Панорамна снимка на Ласен Вулканик