Кичу – Остров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Среща с ферибота от Кичу
Среща с ферибота от Кичу

Кичу – Остров (на румънски: Chiciu – Ostrov) е ферибот свързващ пристанищата Кичу в окръг Кълъраш и Остров в окръг Кюстенджа в долното течение на река Дунав. Фериботът представлява връзка на републикански път DN3 свързващ Букурещ и Кюстенджа през град Кълъраш. Непосредствено до брега при пристанището в Остров прави връзка с републиканската пътна мрежа на България през ГКПП Силистра-Кълъраш.

Фериботната връзка се обслужва от фирма Ostrovit. Работи целогодишно с работно време от 5 до 24 часа. Обслужва се от по два терминала (малък и голям, съответно стар и нов) на пристанища с по два големи и два малки ферибота. Пресичането на река Дунав трае средно около 12 минути и фирмата гарантира ферибот на всеки 30 минути на всеки от двата бряга[1][2].

Терминалът при Кичу е седалище и на администрацията на ферибота. Изградена е хотелска част и паркинг за автомобили. Терминалът на пристанище Остров се намира в непосредствена близост до държавната граница между България и Румъния, непосредстено до жилищните сгради на Силистра.

Източници[редактиране | редактиране на кода]