Контуш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Украински благородник, облечен с контуш
Полски благородник, облечен с контуш

Контуш (на руски: Контуш; на полски: Kontusz; на украински: Кунтуш) e традиционна връхна одежда на аристокрацията в Полско-литовската държава (днес: Полша, Литва, Украйна, Беларус).

Облеклото представлявало вид дълго палто с дължина почти до пода, което е нямало ръкави или е имало ръкави с цепка, които се се носили свободно висящи или метнати през рамо. Яката била обърната и двуредна. Вместо колан се носел копринен пояс, дълъг до 4 м и широк до 40 см, с висящ калъф за сабя. Била е шита от сукно, по-късно от коприна (понякога подшита с козина), в ярък цвят. Към контуша често се носела кожена шапка с пера.

Копринен пояс на полски аристократ от XVIII век

През зимата контушът се носел под делия – палто от вълнен плат, често с кожена украса. Под контуша се носел жупан – дълга дреха, изработена от тънки и скъпоценни материи.

Одеждата води началото си от Унгария, разпространява се след това в Полша, а оттам навлиза и в Украйна, където бива заимствана от кримските татари там.[1] Тя се превръща в традиционно облекло на богатите хора и аристокрацията в тия държави (шляхта) през XVII – XVIII век.

От 1776 до 1780 г. кунтушът е бил полска военна парадна униформа.[1]

Когато през XVIII в. в Западна Европа идва модата на фрака, в Полша носенето на контуш вместо фрак се считало за проява на патриотизъм. В Галиция контушът се носел от полските сановници (лица от висок сан, чин) при празнични поводи чак до XIX век.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Брокгауз, Фридрих Арнольд. Кунтуш // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона. Т. XVII: Култагой — Лед. Санкт-Петербург, Типо-литография И. А. Ефрона, 1896 г. с. 30. Посетен на 2023-02-07. (на руски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Контуш“ и страницата „Kontusz“ в Уикипедия на руски и немски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.