Красимир Атанасов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Красимир Атанасов
български математик
Роден
Красимир Тодоров Атанасов
23 март 1954 г. (70 г.)

Учил вСофийски университет
Научна дейност
Работил вИнститут по биофизика и биомедицинско инженерство[1]

Красимир Атанасов[2] е български учен, математик, академик на Българската академия на науките, доктор на математическите науки, доктор на техническите науки[3], дългогодишен преподавател, старши научен сътрудник I степен. Работи в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН, носител е на много звания, награди и отличия, включително Награда „Питагор“ на МОН за утвърден учен в техническите науки (2013 г.)[4] и Голямата награда за изключителен индивидуален принос за оформяне на H-индекса на БАН (2020 г.) [5]. Известен е преди всичко с въвеждането на понятията интуиционистки размити множества (1983 година) и обобщени мрежи (1984 година), които са обобщения, съответно, на понятията размитите множества и мрежи на Петри.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 март 1954 г. в град Бургас. През 1978 г. завършва Факултета по математика и механика при Софийския университет „Климент Охридски“.

През 2012 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 2021 г. – за академик [6]. Той е почетен член на Технологичния институт на Сидни[3], член на Съюза на математиците в България, Американското математическо общество, Съюза на учените в България и член на редколегиите на редица списания.

Съгласно класация на Стандфордския университет през 2020 г., Красимир Атанасов е сред първите два процента най-добри учени в света [7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]