Кристиансан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кристиансан
Kristiansand
— Град —
Знаме
      
Герб
Страна Норвегия
ФюлкеВест-Агдер
Площ644,16 km²
Население261,1[1] души
Основаване1641 г.
Пощенски код4604–4698
Официален сайтwww.kristiansand.kommune.no
Кристиансан в Общомедия

Крѝстиансан (на норвежки: Kristiansand, бивше име Christianssand) е град и община, както и административен център на фюлке Вест Агдер в Норвегия. Разположен е при вливането на река Отра в Северно море. Той е петият по големина град в Норвегия, и най-големият град в т. нар. Сьорланде (Sørlandet, източното крайбрежие на Норвегия). Градът е с население около 78 000 жители.

Кристиансан е създаден от датския крал Кристиан IV, който през 1641 произнесъл известните думи „Тук градът ще стои“. Създаден е като търговски център, за да подобри растежа на местността в стратегически план. Центъра на града се нарича Квадратурен, поради мрежата от квадрати, създаващи улиците му. Най-големият музикален фестивал в Норвегия, „Кварт Фестивал“ се провежда в Кристиансан през юли всяка година. Фестивалът се състои от петдневни концерти на големи сцени на остров Одерьой. Градът е основно пристанище в Норвегия, като от него тръгват фериботи до други градове в Норвегия, както и за Дания, Швеция и Германия.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

В спорта градът е представен от своя футболен отбор ИК Старт, който играе на своя нов стадион „Сьор Арена“. Известни спортисти са Андреас Туркилдсен (Олимпийски шампион по хвърляне на копие), Холгер Хот Юхансен (Световен шампион по спортно ориентиране) и няколко хандбалисти от националния отбор.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Починали в Кристиансан

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]